Für Rezept in Deutsch bitte scrollen:
Danas nisam imala mnogo vremena za kuhanje, a jelo nam se nesto slatko... A Muffini, kao što svi znamo, trebaju otprilike 20-25 minuta, i gotovo! Pošto sam neki dan kupila knjigu recepata 1 Form- 50 Muffins. Christina Kempe pošla sam u istraživanje. Izbor je velik, ima i slanih i slatkih varijanti- divno i primamljivo na prvi pogled. Trebaće se recepti redom isprobati, mmmh. Danas sam iz ove knjige odabrala recept za Espresso-Muffine. Baš idealno uz kafu, pomislih...:)
- 150 g maslaca
- 250 g brašna
- 2 praška za pecivo
- 2 kašike kafe
- 2 jaja
- 1 pavlaka (u originalnom receptu: 200 g Creme Fraiche)
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 kašičice instant praha za Espresso
Priprema:
- Peć zagrijati na 160° C, i pripremiti formu za muffine (ja sam muffine pekla u papirnim formama).
- Istopiti maslac, te dodati brašno i prašak za pecivo. Samljeti svježu kafu.
- Jaja izmutiti zajedno sa Creme Fraich (ili u mom slucaju s pavlakom), šećerom, vanilin šećerom, Espresso prahom, maslacom i samljevenom kafom. Brzo izmiješati.
- Tijesto izliti u formu za muffine. Peći 20- 25 min. na 160° C.
Ja sam gotove muffine ukrasila sa Kuvertüre (hm, nisam sigurna kako se na našem kaže pa ostavljam tako :). Odlični su, sočni, i nisu preslatki, s jakim, ali ne prejakim okusom kafe, što mi se naročito sviđa.
***********************************************************************************************
Espresso- Muffins
(Originalrezept: 1 Form- 50 Muffins. Christina Kempe)
Zutaten für 12 Muffins:
- 150 g Butter
- 250 g Mehl
- 2 Backpulver
- 2 EL Kaffeebohnen
- 2 Eier
- 200 g Creme Fraiche (ich nahm Sauerrahm da kein Creme Fraiche zuhause :))
- 100 g Zucker
- 1 Päckchen Vanillezucker
- 4 TL Instant-Espresso- Pulver
12-er Muffinblech
12 Papierförmchen
Zubereitung:
- Backofen auf 160° C vorheizen. Je 1 Papierförmchen ins Muffinblech setzen. Die Butter schmelzen, Mehl und Backpulver vermischen. Die Kaffeebohnen im Mörser fein zerstoßen.
- Die Eier mit Creme fraiche (in diesem Fall Sauerrahm- gar nicht schlecht!), Zucker, Vanillezucker, Espresso- Pulver, der Butter und den Kaffeebohnen verrühren. Die Mehlmischung zügig verrühren.
- Teig in die Muffinvertiefungen füllen. Im Ofen 20- 25 Min. bei 160° C backen. Dann herausnehmen, kurz abkühlen lassen, aus der Form lösen.
Fazit: sehr leckere, luftig- leichte, nicht allzu süße Muffins mit starkem aber schön angenehmen Kaffeegeschmack!
Fino i odlično!
ReplyDeleteDivno!I ja jako volim te čokoladice sa ukusom kafe,doduše donosila sam ih davno iz Nemačke.Nego pretpostavljam da je pavlaka koju si koristila slatka???
ReplyDeleteHvala Nado :)
ReplyDeleteStocicu, jeste, to su te cokoladice, ove su meni se cini uvezene bas iz Njemacke. A sto se pavlake tice, nisam imala slatke pavlake kuci, pa sam koristila kiselu (Sauerrahm). Ali, ispalo je iznenadjujuce dobro! :)
Izgledaju socno i rahlo, hvala Tanja na finom receptu!
ReplyDeletePredivno izgledaju, a i knjiga mi se baš sviđa :D moram je staviti na svoju listu želja :))
ReplyDeleteDivno izgledaju! Često radim muffine, jer kao što veliš, zaista su brzo gotovi i uvijek su jednostavni za napraviti. Sve s kavom obožavam i baš bi mi dobro došao jedan ovaj uz uredsku kavicu.
ReplyDeleteSjajni su!
ReplyDeleteHvala svima :))
ReplyDeleteBtw, evo pojela sam upravo posljednji muffin, i moram reci, iduci dan je jos uvijek jako socan!
Predivno, nisam jos uvek pravila mafine, ali uskoro ce se i to promeniti :) Inace, svidja mi se ona dekoracija, bela cokolada u obliku lista. Videla sam tako nesto u Hrvatskoj i sad mi je zao sto nisam kupila, jer ovde nisam videla da ima da se kupi.
ReplyDeleteBas su lepi,jos sa kafom,moze..:))
ReplyDeleteWow that look good!
ReplyDeletexxx
Lecker, ich wollte auch unbedingt eine Kuchen mit Kaffee backen. Grüsse...
ReplyDeletePozdrav, divan blog i odlični muffini, obožavam ovakve deserte s kavom :)
ReplyDeleteAnd the winner is...
ReplyDeleteHab einen Blog-Award für dich:
http://engelskueche.blogspot.com/2011/02/was-einem-den-tag-versuen-kann-ein-blog.html
Liebe Grüße, Ina
Ja jako volim muffine, mislim da puno daju s malo uloženog truda. I daj, navali s receptima, nikada dosta dobrih recepata.
ReplyDeleteNe brini za ono kuvertura i u nas se tako prodaje!
Snjezo, muffini su vrlo zahvalni kolaci, narocito kad ti se iznenada najave gosti :)))) A recepata ce biti, imam toliko toga (isprobanog i jos vise- neisprobanog :D) da ne znam gdje da zapocnem ;)
ReplyDeleteNisam znala da se i u nas prodaje pod kao "kuvertura". Hvala puno na informaciji!
Predivni su mafini, a jos su mi lepse fotografije :)
ReplyDeleteA ovaj blog za mene otkrovenje, i bas se radujem nekom sledecem receptu :)
Jao, ovo izgleda prefino, i još su s kavom (ja obožavam slastice s kavom, mmm), savršeno. Ovo ću dodat na popis recepata koje moram isprobati... kad završim s dijetom :( :D
ReplyDeleteMila, hvala ti puno...:) Jako mi je drago da ti se moj blog svidja, potrudicu se da ubacujem redovno recepte (kojih imam bezbroj na papiricima, u biljeskama itd...:)
ReplyDeletebaba, ma i ja sam (teoretski) na dijeti, ali nekako mi to slabo ide ;) Bice mi drago da saznam kako su muffini ispali i prijali! Lijep pozdrav :)
Tamara, hvala puno :)
ReplyDeleteboah, hört sich verdammt lecker an =)
ReplyDeletedefinitivno my kind of thing!! divno izgledaju a sastojci su obecavaju odlican okus!
ReplyDelete