Olive Seed Crackers make a delicious and nutritious snack. You only need a few ingredients to make tasty crackers, whether as a perfect snack in the office, or when you decide to warm up your couch, for a movie night... I like my crackers with cottage cheese, and olives, tomatoes, spring onions or cucumbers. You can make these crackers with any kind of seeds, up to your taste. I have used sesame seed, flax seeds and pumpkin seeds, a great combination of flavours!
Olive Seed Crackers
Ingredients
150 g whole wheat flour
50 g rye flour
1 tbs ground flax seeds
1 tbs ground sesame seeds
1 tbs ground roasted pumpkin seeds
1/2 teaspoon of baking powder
1/2 teaspoon sea salt (I took Fleur de Sol)
1/2 teaspoon garlic granulate (*optional)
50 ml of extra virgin olive oil
6-7 green olives, pitted
1 egg
2 tbs water
Method
Preheat oven to 180 Degrees (350 F).
In the bowl of the food processor, using the regular metal blade,
combine the seeds, salt, and garlic granulate. Turn food processor on
and let it whir for 2-3 minutes until the seeds have turned into a dense
flour. In a bowl combine wholewheat and rye flour, add baking powder. Then add the ground seeds into the flour, combine well, then add very finely chopped or mashed olives, olive oil ad egg, knead. Slowly add water, knead well until combined.
Let the dough rest for 20 minutes, then, between parchment paper, roll the dough as thin as possible, in
as close to a rectangle shape as possible. Using the parchment paper,
flip the whole rectangle of dough onto a cookie sheet, keep the crackers
on a layer of parchment paper to bake for easy removal. Cut into
rectangles with a pizza cutter or sharp knife. Decorate every cracker by cutting it with a fork.
Allow to cool while still on the cookie sheet, then break along scored lines and serve with cheese.
Prije nego što sutra krenem na odmor, htjela bi podijeliti ovaj jednostavni a vrlo ukusni recept za krekere, koji će vam poslužiti kao divan, zdrav međuobrok na poslu, ili ako vam se nešto fino gricka uz knjigu ili dobar film... Ovaj put sam koristila sjemenke lana, susama i bundeve, ali u biti možete sve vrste sjemki kombinirati, po želji i ukusu! Ove krekere običnop jedem uz svježo sir, u obovom slučaju je to bio cottage cheese, uz dodatak crnih maslina, mladog luka i sjeckanog paradajza. Odlično idu i uz svaki namaz od sira, preporučujem, isprobajte!
Integralni krekeri s maslinama
Sastojci (za 1 pleh) potrebno je:
150 g integralnog pšeničnog brašna
50 g ražanog brašna
Po želji:
1 žlica sjemena lana,
1 žlica susama
1 žlica sjemenke bundeve ili suncokreta
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice morske soli (ja sam stavila Fleur de Sol)
6-7 zelenih maslina, bez koštice
1/2 žličice granulata češnjaka (po želji)
50 ml djevičanskog maslinovog ulja
1 jaje
2 žlice vode
Priprema
Peć zagrijati na 180 C.
U jednu zdjelu staviti brašna, dodati prašak za pecivo, izmiješati.
Napraviti brašno od sjemenki tako što što sameljete sve sjemenke u blenderu. Dodati brašnu, izmiješati.
Masline isjeckati na jako sitne komadiće ili sameljite u sjeckalici (ili blenderu), dodati maslinovo ulje, granulat češnjaka, morksu sol, dodati brašnu i samljevenim sjemenkama. Rukom sve izmiješati, dodati jaje i po potrebi vodu.
Ostaviti tijesto nekih 20 minuta da se odmori u frižideru.
Tijesto se vrlo lijepo i lako oblikuje, ne lijepi se, najlakše je da tijesto rastanjujete između dva pek papira, i to što tanje, i onda pravite krekere po želji, okrugle čašom, ili modlicama, ili ih sijecite.
Izbockati svaki kreker villjuškom.
Peći otprilike 15 minuta.
Nakon pečenja pustiti da se ohlade nekoliko minuta na plehu, i najbolje servirati sa svježim sirom ili namazom od sira.
Uživati!
Crackers are one of my favorite snacks, I'd love to make my own!
ReplyDeleteThank you, Laura! Homemade crackers are simply the best, I trully recommend you to try it!
DeleteYour crackers should be a real delight. I wish a good weekend and kisses.
ReplyDeleteThank you! Have a wonderful weekend too!
DeleteJednom riječi opisano : P r e d i v n o ! ;) Masline obožavam.
ReplyDeleteHvala puno!
DeleteZdravi i fini krekeri!
ReplyDeletesvidja mi se i kako si ih dekorirala i poslikala.
Ugodan odmor ti želim!
Da, zdravi su i pomalo i zarazni! Hvala :)
DeleteOdlični krekeri, obožavam ovu kombinaciju sjemenki. Lijepo se provedi na odmoru!
ReplyDeleteHvala, Tamara!
DeleteTanja, looks so good. A perfect appetizer :).
ReplyDeleteThank you, dear!:)
DeleteFantazija i od recepta i od vrhunskih fotogrfija!!
ReplyDeleteHvala ti draga Vera :)
DeleteTanja, predivni su i krekeri i fotke! Jako, jako lepo! :)
ReplyDeleteHvala Miki, drago mi je da ti se dopadaju! Pozdrav!
DeleteFini krekeri, sviđa mi se dodatak sira :) Ugodan odmor :)
ReplyDeleteHvala ti!
DeleteTako su ti super ispali pravi originalni a domaći. Meni su to previše zarazne grickalice i ja se ne smirujem dok ih ne slistim,pa ih zato ne pravim osim ako nije za neku priliku specijalnu, tj. za goste.
ReplyDeleteovo su bogati krekeri!!mljac
ReplyDeleteuživaj na odmoru!
ReplyDeletekrekerići su izvrsni
Fantastično izgledaju krekeri,fotke su prekrasne:)
ReplyDeletei can eat crackers every single day...and yours my friend look so tempting and delicious! Love the flavor, especially because it's savory!
ReplyDeleteStunning pics!
Have a lovely weekend!
ako ih nemam u kuci,traze se,ako ih napravim,rijetko da ih i probaju i tada ja jedem i jedem i nista nije dobro za mene,a zao mi je da bacim,ponekada ih izmrvim i pohujem mesom s njima ,odlicno je,da tako fini okus i bude hrskavo !! :)
ReplyDeleteKrekeri su ti divni i prekrasno si ih dekorirala. Moram reći da se i dalje divim svakoj tvojoj novoj fotografiji, prava si umjetnica :)
ReplyDeleteOdlicno iskombinirani Mediteranski ukusi!
ReplyDeleteOh these mini crackers are going to give me a hard time to stop munching! :D I love how you put toppings on the crackers - so gorgeous!
ReplyDeleteWonderful crackers my friend!
ReplyDeleteI love olive flavor and I just know these will be an instant hit in my kitchen.
I can't wait to make these
Prekrasni mali zalogajcici i fotke koje me ostavljaju bez reci, jako mi se svidja to nezno svetlo i pozadina cije obrise tek naziremo u izmaglici.:)))
ReplyDeleteKrekeri su izvrsni i super si ih napravila, a kao i uvijek posebno uživam u tvojim odličnim fotkicama i prezentaciji !
ReplyDeleteUživaj i ti na odmoru, lijepo se provedi i vrati puna novog elana i inspiracije !
crackers looks so delicious :) and amazing pictures :)
ReplyDeletebas , bas fini! bukmarkujem:)
ReplyDeleteej kakav je ukus te soli fleur de sol? nisam nikad probala al vec nekoliko puta sam se susrela sa tim....
Delicious looking crackers! I love the ingredients you've used.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Odlično izgledaju.
ReplyDeleteOh my goodness, these crackers look sooo heavenly delicious. The shots are amazing, Tanja!
ReplyDeleteodlični! krekere sa maslinama nisam nikad probala, sigurno su jako fini!
ReplyDeletekako preživljavaš bez šećera? i ja bih trebala na čišćenja al sve me strah organizacije...
pravila!:) stvarno su fini! savršeni uz salatu za večeru.
DeleteObožavam krekere općenito i mene kad bi se pitalo ja ljeti nebi ništa kuhala a ni jela, osim ovako nešto baš poput ovih tvojih krekera s maslinama, češnjakom, sezamom mmmm..Odlično izgledaju!
ReplyDeletemrak! super izgleda!
ReplyDeleteElegantni i zamamni! :) Odličan recept i prezentacija i fotke! :)
ReplyDeleteThose look absolutely fantastic! Have to try them some time soon!
ReplyDeleteTanja, krekeri su ti predivni! A tek fotke, baš uživam u njima :)
ReplyDeleteOdlično izgledaju i vjerujem da su sjajni. Krasne fotke a i prezentacija :)
ReplyDeletezgodno, baš sam nedavno dobila sličan recept, spremam se to isprobati
ReplyDeleteovo sutra radim
ReplyDeleteOhh darling nowaday everybody´s cooking sweet things (me too) but this sounds Gorgeous, thanks for sharing !!!! :)
ReplyDelete