2011-11-19

Marzipan Nut Baked Apples/ Marzipan-Bratäpfel/ Pečene jabuke s marcipanom


For recipe in German please scroll down:


This easy baked apple recipe makes a perfect winter treat. By combining late autumn whole apples with seasonal cranberries, marzipan, nuts, almonds you will get the most delicious dessert which you my serve with vanilla sauce or without (I like these baked apples without sauce).
  






Marzipan Baked Apples 

Preparation: 10 min
Baking time: 30-35 minutes



Ingredients

4 apples, sour (eg. Boskop)

100 g marzipan
3 tablespoons cranberries or raisins
4 tablespoons coarsely chopped walnuts, hazelnuts, almonds ( optional)
4 tablespoons rum

4 tablespoons honey

2-3 teaspoons lemon juice

Butter for greasing






Preparation
 
Preheat oven to 175 degrees Celsius. Grease the ramekins.


Wash apples. With an apple corer cut out each apple’s core generously. Use the tip of a paring knife, score around a middle of each apple. This will help to keep their shape while baking.
Sprinkle top of apples with lemon juice.  

Chop the almond paste (marzipan) with chopped walnuts, almonds and mix.

Place apples in ramekins, fill them with the walnut- nut- almond marzipan filling, arrange cranberries (or raisins) and chopped walnuts decoratively on the marzipan, sprinkle with honey and then pour about 1 teaspoon of rum over (*optional).
Bake for 30-35 minutes at 175 ° C without apple cover about 30 minutes. Bake apples until skin is lightly wrinkled and flesh is soft.
About 5 minutes before baking put the cut ends of apples back on top.
Serve with or without custard.



~~~~~~~~~~~~~~~~~



Wer Marzipan liebt, wird von diesen Bratäpfeln nicht genug bekommen! Sie sind schnell gemacht, die Füllung kann man nach Belieben abändern, und sie schmecken jedesmal himmlisch :D Gestern gab es bei mir Marzipan-Bratäpfel mit Nüssen, Mandeln, Cranberries und Honig. Der wunderbare Geruch während des Backens ist einfach unbezahlbar...   





 
Marzipan- Bratäpfel

Zubereitung: 10 Min.
Backzeit: 30-35 Min.


Zutaten:

4 Äpfel, säuerlich (zb. Boskop)
100 g Marzipan
3 EL Cranberries oder Rosinen
4 EL grob gehackte Walnüsse, Haselnüsse, Mandeln (n. Belieben)
4 TL Rum
2-3 TL Zitronensaft

4 TL Honig
Butter zum Einfetten der Förmchen



Zubereitung:

 
Backrohr vorheizen (175°C).  Förmchen einfetten.
Äpfel waschen, Deckel abschneiden, das Kerngehäuse großzügig herausschneiden. Äpfel mit Zitronensaft beträufeln. Marzipanmasse fein würfeln, mit gehackten Nüssen, Mandeln vermengen. Äpfel in Auflaufförmchen setzen, mit der Nuss-Marzipanfüllung füllen,  Cranberries oder Rosinen und gehackte Nüsse auf die Marzipanmasse dekorativ verteilen, ca. 1 TL Honig drüberträufeln, und dann mit ca. 1 TL Rum übergießen  (je nach Belieben).
Bei 175°C ohne Deckel ca. 30- 35 Min. garen. Öfters nach den Äpfeln schauen, damit sie nicht zu braun werden oder zerfallen. Ca. 5 Min. vor Backende den Äpfeln die abgeschnittenen Deckel aufsetzen. Bratäpfel mit oder ohne Vanillesoße servieren. Ich mag sie ohne Soße :)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Čitajući Helenin post o Martinju  nisam mogla da skinem oči s fotki pečenih jabuka, i odlučila sam po prvi put u životu napraviti pečene jabuke. Čudno je to, narasla sam uz pečene jabuke, u Njemačkoj i Austriji  zvane Bratäpfel, ali nikad nisam došla na ideju da ih sama napravim. Do sada- te odlučila se napraviti pečene jabuke sa marcipanom. I šta da kažem? Miris u kuhinji je neprocjenjiv, a okus ovih jabuka u kombinaciji s orašastim plodovima, marcipanom i brusnicama, uz dodatak ruma i meda- fantastičan.


A receptić ide ovako:


Pečene jabuke s marcipanom

  Priprema: 10 min
Pečenje vrijeme: 30-35 minuta





 Sastojci: 

 4 jabuke, kiselkaste (npr. Boskop)
100 g marcipan mase
3 žlice brusnica ili grožđica
4 žlice grubo sjeckanih oraha, lješnjaka, badema (po želji)
4 žlice ruma
4 žličice meda
2-3 žlice limunov sok
            Maslac za podmazivanje posudica


Priprema:

Prethodno zagrijati pećnicu (175 stupnjeva C). Mast ramekins.
Operite jabuke, odsijecite "poklopac" s petiljkom, te izdubite nožićem sjemenke i dio sredine dok ne dobijete lijepu udubinu. Jabuke poprskajte limunovim sokom. Fino nasjeckajte marcipan sa sjeckanim orasima, bademima, i zamijesite marcipan masu.  
Jabuke stavite u vatrostalne posudice (jednu veću ili 4 male) , i napunite svaku jabuku marcipan punjenjem,  onda rasporedite brusnice ili grožđice i sjeckane orahe dekorativno na marcipan. Zatim prelijte jabuke medom (otprilike 1 žličicom) i ako volite, sa  1 žličicom ruma.
Peći 30-35 minuta  na 175 ° C bez "poklopca".  
 5 minuta prije pečenja jabuke staviti poklopce na jabuke. Gotove su kada malo potamne i budu meke. Poslužite sa ili bez sosa od vanilije. Meni nije trebalo :)






25 comments:

  1. Ove jabuke su ti divne sa marcipanom. Kod nas se prodaje marcipan Arex ali ga nema uvek. Pravila sam domaći ali bez arome badema nije to to. jako volim pečene jabuke. Tako jednostavna a lepa poslastica.

    ReplyDelete
  2. Huhu, Tanja, bei Dir weihnachtet es ja auch schon.:-)))) Ich mag die Kombi Äpfel, Nüsse, Honig. Und wenn auch Marzipan dazu zählt, wird der Geschmack einfach perfekt.
    Ganz liebe Grüße
    Moni

    ReplyDelete
  3. Tanja, what a wonderful dessert!
    And the photos are unbelievable!

    ReplyDelete
  4. wunderschöne fotos, ich bin froh dass mein tekst dich inspiriert hat :). i tvoj mi se recept jako svidja i cim sam procitala marcipan odlucila sam njime sto prije napuniti nove jabuke. brusnicama sam ih vec punila i svidjelo mi se.

    ReplyDelete
  5. ovako spremljene jabuke i slicne svi volimo da jedemo.Nisam probala sa marcipanom") Uvek imas lepe i ukusne ideje;)

    ReplyDelete
  6. Zatekla sam sebe da sam se, čitajući recept, preslišavala i shvatila da sve imam od sastojaka, tako da će ove jabuke doživeti svoj rimejk - u mojoj kuhinji :-)

    ReplyDelete
  7. Perfect recipe for this time of the year!!! Svaka cast na prezentaciji i fotkama..

    ReplyDelete
  8. This looks out of this world Tanja! I have never used marzipan in baked apples but I can only imagine how wonderful it will be

    ReplyDelete
  9. Prekrasne jabuke, a za miris ti vjerujem da je bio genijalan.

    ReplyDelete
  10. Pečene jabuke, prekrasno osvježenje s marcipanpm. Slikice prekrasne.

    ReplyDelete
  11. JELENA- Već odavno namjeravam napraviti marcipan u kućnoj radinosti, pa nikako...Da li sam dobro razumjela, arome badema se ne može kupiti kod vas, ili ga samo nisi imala kući kad si pravila marcipan?

    MONI- Genau, noch ein paar Tage und auch das grosse Kekse backen beginnt :) Vielen lieben Dank für Deinen netten Kommentar! Liebe Grüße!

    ELIKSIR- Thank you for your kind comment! So glad you like my variation of baked apples!

    MARE- Otkako sam pročitala tvoj post mi pečene jabuke nisu izlazile iz glave :) Drugi put isprobavam tvoj recept bez marcipana, za koji vjerujem da je odličan!

    DZOLI- Hvala puno :) Preporučujem da ih isprobaš i s marcipanom, divna je kombinacija orašastih plodova i brusnica s marcipanom!

    OPASNA- Ako dožive remake- obavezno javi utiske!:) Pozdrav!

    SANDRA- Hvala puno:) Sad kad je vani zahladilo, pečene jabuke uljepšaju ove tmurne dane ;)

    ReplyDelete
  12. Kako dobro izgledaju! Iako nismo ljubitelji marcipana, ne bih se dvoumila ovo probati! Predivno!

    ReplyDelete
  13. Wie hinreißend lecker sind bitte schön diese marzipanenen Äpfelchen? :) Toll fotografiert und lesen tut es sich auch verdammt lecker (vor allem da sich noch ein wenig Rum zu den Rosinchen und Cranberries verirrt hat ... hmmmm)!

    ReplyDelete
  14. Baš zanimljiva kombinacija marcipana i jabuka! Nikad mi nije palo na pamet peči jabuke s maripanom. Marcipan se ili voli ili ne voli, mislim. Ja ga obožavam :)

    ReplyDelete
  15. Tanja, ovo je sjajno! Inace mi svi volimo pecene jabuke i bas je dobro obogatiti ih na neki nacin. Odlicno... :)

    ReplyDelete
  16. Tanja, dr oetker aroma gorkog badema se ovde ne može nači jer dr Oetker iako ga ovde ima ne uvozi za Srbiju tu aromu. Čak sam zvala ii predstavništvo. Ima ga u Hrvatskoj ali ovde ne. DOdavala sam Amareto liker ali on je dosta alkoholan i nekako isuši celu masu. Imaš sjajan recept za marcipan na Coolki mislim da je Broccoli postavio. Juče smo dobili neke čokoladice sa marcipanom iz Nemačke mislim Zentis, Marcipan i oduševljena sam. verovatno ih ima i u Austriji.

    ReplyDelete
  17. Divno izgleda, ni ja nisam ljubitelj marzipana ali izgleda fantastično!!!

    ReplyDelete
  18. Ohoho, ovo zvuci zanimljivo, a svakako da tako i izgleda!

    ReplyDelete
  19. Pečene jabuke inače volim, a ovo sa marcipanom mi se čini posebno dobro. Jučer sam baš napravila više od kilograma domaćeg marcipana i dio ću sigurno staviti i u ove jabuke ! Kod tebe izgledaju predivno, uistinu posebne fotkice !

    ReplyDelete
  20. Yes, with Vanilla sauce!!! ahhh u r plating up somthing so tasty and I am getting homesick. ;)

    ReplyDelete
  21. PERFECT!!!!!
    What a beautiful and delicious recipe....
    Absolutely warm and cozy dessert....

    ReplyDelete
  22. a wonderful dessert Tanja. Just in time for the holidays

    ReplyDelete
  23. Kako si ovo dobro izvela, pravo umjetnički! Obavezno s vanilija umakom, ovo je prava poslastica :)

    ReplyDelete
  24. This is very nice looking dessert. I've never made baked apples but I love to serve this as dessert or snack when someone special is over. Most of my friends don't bake so they will be shocked how gorgeous this is!! heehee

    ReplyDelete

Thank you for visiting & leaving a comment!
Hvala na posjeti i Vašem komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...