Today I am sharing our family recipe for Zimtsterne, a classic German Christmas cookie, that has been one of my favourite festive cookies since I was a child. I got the recipe when I was about 11 from our neighbour, a lovely old German lady, and we have made them since then. Chewy and soft with a lovely almond and cinnamon flavor, with a meringue topping, so if you have not tried them, you definitely should, these cookies are one of the best cookies I have eaten so far!
For about 40 cookies you will need:
- 250 grams almonds, finely grounded
- 150 grams powder/icing sugar
- 1 teaspoon honey
- 1 teaspoon cinnamon
- 1 egg white
- 80 grams icing sugar
- 1 egg white
Method:
Preheat oven to 150 ° C.
Sift icing sugar (150 g), combine with finely grounded almonds, cinnamon.
Whisk together with honey, egg white, then knead dough with your hands until well combined.
Let dough rest for 1/2 hour. Meanwhile prepare the meringue topping by beating the egg white until it forms firm peaks. Then beat in 80 grams of icing sugar and continue beating for about 2-3 minutes until it becomes thick and shiny. Set aside.
Place dough on a large piece of parchment paper and roll out the dough until about 1 cm thick. If the dough sticks just put another parchemnt paper on top and then roll the dough, this makes it a lot easier.
Cut with star shaped cookie cutter and place on a pan (on parchment paper).
Spread the eggwhite-sugar mixture over ever cookie.
Bake at 150° C for 8-10 minutes. The cookies need to be chewie and very light brown, the meringue topping should be white, watch out as they tend to get too brown quickly! When you take them out from the oven they are soft but they firm up quickly.
Let cool on a wire rack, then place them in airtight container.
Zimtsterne before they go into the oven |
Već sam prošle godine pred blagdane htjela objaviti recept za "Zimtsterne", koji smo dobili od naše susjetke Njemice, jedne divne stare dame, kad mi je bilo otprilike 11 godina. Nama su to najljepši blagdanski keksi, bez maslaca, bez brašna, s mljevenim bademima, cimetom i meringue nadjevom. "Zimtsterne" su tradicionalni njemački božićni kolačići/ keksi, i s obzirom da sam odrasla u Njemačkoj nije prošao niti jedan Božić bez njih, davila sam se u njima kod prijatelja, školskih drugarica, i onda ih je i moja mama počela praviti... Ovi keksi nisu hrskavi, meki su, aroma badema i cimeta (meni omiljena kombinacija u kolačima) ne mogu ostaviti ravnodušnim. Mislim da još nisam upoznala nikog ko nije volio ove divotice. Važno je paziti da se ne prepeku, meni su ovi, koje sam jučer pekla malo previše potamnili jer sam pogrešno procijenila temperaturu (trebalo je biti 150°C) na mom gasnom šporetu, drugi put obavezno trebam smanjiti vrijeme pečenja s 10 minuta na 8 minuta.
Za 40 keksića (otprilike 1,5 pleh) će biti potrebno:
- 250 g mljevenih badema
- 150 g šećera u prahu
- 1 žlica meda
- 1 žlica cimeta
- 1 bjelanjak
- 80 g šećera u prahu
- 1 bjelanjak
Priprema:
Zagrijati peć na 150°C.
Prosijati šećer u prahu, pomiješati s bademima i cimetom, sve promiješati.
Dodati med i bjelanjak, rukom zamijesiti tijesto. Ostaviti otprilike pola sata da miruje (ond se tijesto manje lijepi). U međuvremenu pripremiti nadjev, tako što izmutite bjelanjak jedno 2-3 minute dok ne dobijete čvrstu masu, onda dodajte preostalih (prosijanih) 80 g šećera u prahu. Na radnu površinu postavite papir za pečenje i na njega stavite tijesto pa ga razvucite na otprilike 1 cm debljine. Ako tijesto bude ljepljivo stavite još jedan papir za pečenje preko tijesta pa onda razvucite tijesto. Modlom u obliku zvijezde isjecite keksiće, svaki ravnomjerno premažite nadjevom. Peći na 150°C 8-10 minuta. Pripaziti da tijesto i nadjev ne potamne, tijesto treba ostati svijetlo a nadjev treba ostati bijel (brzo požuti).
Ostaviti da se ohlade. Čuvati u kutijama za kekse.
Those are my favorite Xmas cookies! Yours look amazing.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Mine too :) Thanks for stopping by Rosa!
DeleteSuper izgleda i zvuči.I ja volim kombinaciju badema i cimeta, a pošto sam u fazi keksića (testiranja novih recepata) ovi će svakako biti isprobani.
ReplyDeleteLijep pozdrav.
Hvala! Ako budeš isprobalsa, obavezno javi utiske!
DeleteI love anything cinnamon! Gorgeous stars, Tanja!
ReplyDeleteThank you for your sweet comment Laura!:)
DeleteThey look like snow flakes Tanja!!! Sounds very yummy!!
ReplyDeleteThey really are very yummy!:) Thank you Shibi!
DeleteKolaci su zaista fenomenalni, a slike su me ostavile bez daha. S' obzirom da su mi keksici omiljena poslastica, kombinacija sa bademom mi je savrsena.
ReplyDeleteHvala najljepša, Nataša! I meni je kombinacija s bademom jedna od najbooljih :)
Deletepo načinu pripreme jako me podsjećaju na one štanglice od oraha. to mi je bio najdarži kolač u djetinjstvu. gdje god bih došla sve koji bi se nalazili na tanjuru bih potamanila. doslovno: potamanila.
ReplyDeletea pravit ću ove garant! predivne slike i baš ti hvala što si ovo podijelila s nama!
Štanglice od oraha, Snježo? Idem škicnuti na tvoj blog, ima li receptić jer zvuči baš po mom ukusu?:)
DeleteAko budeš pravila, javi utiske!
nema na blogu a ako hoćešposlat ću ti recept.
DeleteTo bi bilo divno, rado bi ih isprobala!! Hvala unaprijed!
DeleteSavršeno. Obožavam keksiće i deci ih rado pravim. :) A i brzo se spremaju.
ReplyDeleteHvala Sandra!
DeleteBeautifully done Tanja! Awesome recipe and stunning pics!!!!
ReplyDeleteThanks a lot, dear!
DeleteSjajno izvedeno...Interesantno je da ih skoro svaka (Germanska) porodica pravi za Bozic; negdje su savim tanke i pune cimeta, drugdje 'debele' i njeznog ukusa...Sve su dobre!
ReplyDeleteHvala Jasna! Ja ih lično volim punije, ali i tanke su jednako ukusne, ne bi ih nikad odbila :)
Deleteisprobavam... izgledaju divno! ovaj recept nemam, već neku varijaciju na temu!
ReplyDeleteHvala Ivana!
DeletePrekrasno, mogu si samo mislit koliko su fini! :)
ReplyDeleteDa znaš da jesu jako fini, zarazni su... :)
DeleteOvo su moji top keksi. Jedino sto je steta, da izginu tako brzo;-)
ReplyDeleteZnam taj problem ;) Hvala na komentaru!
DeleteCute cookies, looks tempting & delicious!
ReplyDeleteThanks Ambreen!
Deletekrasne su! već prošle godine sam ih htjela napraviti, ali nisam na kraju, mogla bih ih ove godine uvrstiti na repertoar :)
ReplyDeleteHvala ti!:) Ako budeš isprobala, obavezno javi utiske!
DeletePrekrasne su!
ReplyDeleteHvala!:)
DeletePravi blagdanski keksići, sjajno izgledaju!
ReplyDeleteHvala!:)
DeleteThey look wonderful, I should try them for Christmas! Thanks for the recipe!
ReplyDeleteThank you Medeja!:) If you do, please let me know how you liked them!
Deleteoooooh these look so good! thanks for the recipe, i will try them :)
ReplyDeleteMartina
PS there is a giveaway on my blog, have a look:
http://homesweetbakery.blogspot.it/2012/11/giveaway.html
http://homesweetbakery.blogspot.co.at/2012/12/giveaway-bonus-prizes.html
Tanja, prvo da pohvalim fotografije-u zadnje vrijeme su mi sve ljepša do ljepše :) A ove su mi stvarno predivne! I zvjezdice - savršene :)
ReplyDeleteHvala draga Majo, drago mi je da ti se dopadaju!:)
DeletePredivne su, ja izgubim u svim slikama jer sve bih htjela da vidim..sve mi se svida..!!!
ReplyDeleteHvala najljepša Ružo :)
DeleteJoj krasni su, radit ću ih sigurno, prekrasne slike
ReplyDelete