Tzv. svinjske uši (ne, ne bojte se, nisu one prave :) me prate već od najranijeg djetinjstva, mojih "ranih" godina provedenih u Njemačkoj, i do dan-danas ih volim pojesti, mada ne u onoj originalnoj, "pekarskoj" formi, jer su mi one previše hrskave i- tanke ;). Mislim da ne bi bilo naodmet da vam malo nešto ispričam o ovom njemačkom pecivu od lisnatog tijesta, koji se najčešće može naći u slatkoj varijanti (sa šećerom, sa cimetom, sa šećerom i cimetom, sa karameliziranim šećerom, sa medom, sa čokoladom), ali ima i pikantnih varijacija. Ime, barem tako kažu, su dobile jer formom liče na svinjske uši (ali za to treba imati mnogo mašte :D).
Najpoznatije svinjske uši su one pekarske, sa šećerom, koje, iskreno rečeno nešto posebno ne volim, jer su mi jednostavno preslatke i prehrskave. Onda imate i kupovne, mogu se naći u svim samoposlugama, U Francuskoj se zovu Palmiers ili Cœurs de France, u Švicarskoj Prussiens ili Dessertpreussen. Francuske i švicarske varijante još nisam probala, a vrlo rado bih, da ih mogu usporediti. To mi je u planu kad sljedeći put budem otputovala tamo. :) Ja najviše volim kad mi tijesto nije hrskavo nego kad je malo mekše, i deblje, ali to je sve stvar ukusa.
Für Rezept in Deutsch bitte scrollen:
Sastojci:
300 g lisnatog tijesta
malo brašna
30 g maslaca
šećer (po želji)
2 vanilin šećera
cimet (po želji)
Priprema:
Pripremite lisnato tijesto i pleh.
Lisnato tijesto razvucite na pek papiru, i ako volite mnogo slatko (ja ne stavljam), pospite prvo malo brašna te onda šećer na radnu površinu (na pek papir) ,onda razvucite lisnato tijesto na pek papir. Maslac otopite pa onda namažite tijesto po cijeloj površini, onda pospite po cijelom tijestu vanilin šećer i šećer (po želji), i na kraju cimet. Urolajte tijesto kao na slici gore, omotajte pek papirom i stisnite tijesto, pa ga onda stavite u frižider neko vrijeme, jer se tako kasnije rolnice lakše režu. Kad izvadite tijesto, oštrim nožem sijecite rolnice (na 1 cm postanu hrskavije), ali ja ih siječem na 2 cm debljine, i poredajte ih na pleh (ostavite malo mjesta između njih). U zagrijanoj peći (na 200 C) peći otprilike 20 min. Nakon desetak minuta izvadite peciva i okrenite ih da dobiju jednaku boju. Posljednjih 5-10 min. smanjite temperaturu na 160C. Ohladiti pa posuti šećerom u prahu (ako vam nisu dovoljno slatke). Prijatno!
Zimt- Schweineöhrchen
Quelle: Von mir adaptiert.
Schweineohren (das Gebäck :D), kenne ich ja schon aus dem Kindergarten, wo wir Kinder es oft geniessen durften. Ich war nie so vernarrt in die gängige Bäcker- Variation, die war mir immer zu knusprig, und zu süß... Für alle, die dieses Gebäck noch nicht gegessen haben, hier mal ein paar Infos dazu: Schweinsohren oder Schweineohren (französich Palmiers oder Cœurs de France, schweizerisch Prussiens, Dessertpreussen) sind ein süßes Kleingebäck aus Blätterteig.
Die Größe fertiger Schweinsohren variiert nach Region und Angebot von etwa fünf Zentimetern bis zu Tellergröße. Nach dem Backen werden die Schweinsohren häufig mit Puderzucker bestreut, mit weißem Zuckerguss überzogen, mit Zimt und Zucker, mit karamelisierten Zucker, oder auch zum Teil mit dunkler Kuvertüre bestrichen. Mein Gebäck ist dicker geschnitten, und dementsprechend auch weicher, und einfach lecker, mmmh...
Zutaten (für 4-5 Portionen):
300 g Blätterteig, frisch oder TK
30 g Butter, flüssig
Mehl
Zucker
2 Pkg Vanillezucker
Zimt
Puderzucker
Zubereitung:
Blätterteig (falls nötig) auftauen. Blech mit Backpapier auslegen. Auf einer leicht bemehlten Unterlage den Blätterteig ausrollen, dann mit der Butter bestreichen, dann etwas Zucker (wenn ihr es sehr süß mögt), Vanillezucker, und Zimt bestreichen. Teig von beiden Seiten bis zur Mitte hin aufrollen (s. Foto oben), etwas flach drücken und in Backpapier eingewickelt ins Kühlfach stellen, dann kann man den Teig leichter schneiden. Mit einem scharfen Messe 1 cm-dicke Scheiben (wenn ihr es knupriger haben möchtet), oder in 2cm- dicke Scheiben (wie ich es immer tue) schneiden, und diese auf das Backblech legen (nicht so eng beieinander). Den Ofen auf 200 C vorheizen. Die Schweineörchen ca. 20 Min. backen, und nach der halben Backzeit wenden. Die letzten 5-10 Min. die Backtemperatur auf 160 C herabsetzen und zu Ende backen. Nach dem Backen die Öhrchen auf einem Gitter auskühlen lassen, und bei Bedarf, Puderzucker darüber streuen. Fertig :)
Mislim da sam svinske uši prvi put videla kod Lane i oduševila se lakoćom pripreme i efektnošću kolača. Eto kako se jedno isto pecivo nađe u raznim kuhinjama sveta pod raznim imenima. Meni više liči na leptira nego uši. Ovde se stvarno može pustiti mašti na volju što se tiče punjenja.
ReplyDeleteSamo se treba prisjetiti ovoga recepta i učas imamo dobar kolač!
ReplyDeleteBaš treba biti maštovit!
Krasno,kod nas su pužići :)))
ReplyDeleteI ja volim ove.Punim ih sa marmite(nesto jako uzasno izgleda kao ter),ali je jako zdravo.No kao namaz ne mogu nikako to da jedem ali kad udje u usi ovakve sasvim je ukusno.I tvoje su jako lepo ispale;)
ReplyDeletep.s.volim ja i svinjske usi;)
Famozno izgledaju a ja ih obožavam, nisam znala da se tako zovu:)
ReplyDeletePusa.
Schweinsohren sind für mich auch eine Kindheitserinnerung, die gab es auch häufig im Kindergarten :-) Bei uns übrigens tellergroß, dünn, knusprig und eine Hälfte mit Schokolade überzogen. Aber die dickere, fluffige Variante bei Dir sieht auch toll aus - menno, jetzt hab ich da so Lust drauf... ;o)
ReplyDeleteSuper su i ja ih često pravim bas od kupovnog lisnatog testa!Brzo i fino!!!
ReplyDeleteA to su palmiers, hehe, prvi put čujem za ovaj naziv :) Jako lijepo izgledaju! Iako ih ja više volim u slanoj varijanti, ove ne bih odbila, super si ih napravila
ReplyDeleteKad sam vidjela naslov, ponadala sam se da nije riječ o pravim svinjskim ušima ;-)
ReplyDeleteJednostavan i vrlo efektan desert, a posljednja slika je jako primamljiva
Lepo uradjeno, lepizgled. Pozdrav...
ReplyDeleteJako volim ove lisnate "usi", za nijansu su mi draze u slatkoj varijanti, a sa cimetom ih jos nisam radila i mislim da cu upravo ovako isprobati sledeci put...svidja mi se i sto su rolnice od 2 cm, pa izgledaju kao pravo pecivo.;))
ReplyDeleteMmmm… köstlich. In Bulgarien sind “Tränchen” genant : )
ReplyDeleteMmm...volim ova peciva doduše tanja i hrskavija ;)
ReplyDeleteKada sam pročitala samo naslov, ustuknula sam od užasa i odmah si predočila ružičaste, dlakave svinjske uši! Kojeg li olakšanja kada sam vidjela da je samo ime "dlakavo", a sve ostalo prekrasno primamljivo!
ReplyDeleteOdličnoooooo!!!!
ReplyDeleteOvo jako volim ali izbjegavam raditi jer bih valjda sama sve pojela :)
ReplyDeleteSuper si ih napravila , jako lijepo izgledaju !
jako ukusno izgleda :D
ReplyDeleteBrzo i neodoljivo! Lisnato tijesto (gotovo, smrznuto) je tako prakticno; uvijek ga treba imati u kuci. Zgodno za svaku priliku, bilo slanu ili slatku.
ReplyDeleteTanja, slikice su ti preslakte:)
ReplyDeleteDraga Imaš nagradu na mojem blogu ;)
ReplyDeleteDivota. kod mene mogu proci i debla a meksa i tanja a hrskavija :-)
ReplyDeleteHvala SVIMA na divnim komentarima! :))))
ReplyDelete@Kirsten: Oh ja, an die super dünne Variante mit Schokoüberzug kann ich mich noch sehr gut erinnern ;) Liebe Grüße :)
@Eoc: "Tränchen" gefällt mir so gut... Viel besser als "Scweineohren"! :))))
ReplyDeleteAh, Tanya, how I wanted to get one of your sweet!
ReplyDeleteThey looks great delicious!
@Eliksir: Thank you so much! :) Have a good day!
ReplyDeleteTanja, dobro sam se nasmijala!! Stvarno sam mislila da si pripremila svinjske uši, ali nisam ih nikako mogla povezati s slikom dok nisam shvatila da se radi o ovoj divnoj slastici! Jednostavno, a odlično :)
ReplyDeleteBas mi je drago da sam vidjela banner kod tebe o kuhanju 'po' mediteranu!!! Eto prilike da srusimo mit o cevapima, sljivovici, Djuvec-Reis (roll eyes) kao mediteranskoj hrani nasega podneblja!!! Naprijed u dizanje revolucije, ima da obradimo neumsku rivijeru za 3 minute:))!!!
ReplyDeleteSalim se, ima tu dosta toga sto ja volim jesti i sto cu rado skuhati (ponovo)!!! Nadam se da i ti ucestvujes!?!?
Hvala puno Majo :) Ne ne, ne vjerujem da ću ikad spremiti prave svinjske uši ;)
ReplyDeleteMelrose, i ja sam slučajno naišla na banner, pa tako našla blog "Tobias kocht", koji organizuje event. Definitivno učestvujem, nadam se i ti? :))))) Veliki pozdrav!