Autumn is in the air... Time to bake some cookies :-) That is what I was thinking this weekend, as I was drinking my second (or third?) , large cup of peppermint tea, and soon I knew that I would like to use black sesame seeds, in combination with cranberries... Thought this could be a great combination, and this recipe had been so long on my Must-try-list, so I adapted it up to my taste and the result was fabulous. My husband said that these are the only cookies he wants for Christmas, he does not want any other cookies... :-) The flavour is absolutely delicious, the only problem I had was to form the logs properly, and next time I will chop the cranberries first, as I had difficulties slicing the dough into 1 cm rounds.
Black Sesame Pistachio & Cranberry Cookies
Ingredients
(Makes 22)
- 175g butter, softened
- 80g golden caster sugar
- 1 tsp vanilla extract (I used homemade)
- 225g all-purpose flour
- 40g pistachios, chopped
- 75g dried cranberries
- 40 g black sesame seed
Method
- Mix the butter, sugar and vanilla extract with a wooden spoon. stir in the flour, then tip in the pistachios and cranberries - you might need to get your hands in at this stage to bring the mix together as a dough. Halve the dough and shape each half into a log about 5cm across. Wrap in cling film, then chill for 1 hourr (or freeze for up to 3 months).
- Heat oven to 180C/160C fan/gas 4. slice the logs into 1cm-thick rounds, place on a baking tray lined with baking parchment and bake for 12-15 mins. Cool completely on the tray.
Tip: Well wrapped, these dough logs can
be freezed up to 3 months.
Simply defrost in the fridge overnight,
then slice and cook as above.
Jesen stiže, ovaj vikend sam provela ispijajući ne znam ni koliko šalica čaja od mente, njega obožavam... Zahladilo je, savršeno vrijeme za pravljenje keksića :) S obzirom da i dalje moram paziti šta jedem, da i dalje izbjegavam šećer u prekomjernim količinama- ipak, zdravlje je u pitanju- u našoj kući se ovih dana ne može pronaći mnogo slatkog, jer da ga ima, ne znam da li bih i dalje bila tako disciplinirana...Međutim, s vremena na vrijeme si priuštim koji keksić ili desertić. Užitak je sad mnogo veći, svaki zalogaj fantazija, sama se divim svojoj disciplini (koja u tom pogledu zapravo do prije nekoliko mjeseci baš i nije postojala), i za sada mi dobro ide. Mada, gledanje fotografija slatkih divota na drugim blogovima, prouzrokuju strašne patnje dok ih gledam... Slatke patnje...
Ovaj recept je već odavno na mojoj listi isprobavanja, i odlučila sam, uz male izmjene, isprobati ove keksiće. Moja ideja je bila da iskombiniram crni susam sa sušenim brusnicama, a pistacije, navedene i u originalnom receptu su bili sjajni dodatak, koji nas je oduševio! Slatko me je nasmijao suprug kada je, nakon prvog griza, svečano izjavio da, barem što se njega tiče, ovo mogu biti jedini keksi na božićnom blagdanskom stolu, toliko je bio oduševljen :-)
Okus im je fantastičan, nisu preslatki, crni susam im daje posebnu notu, jedino mi je zasmetalo što ih nisam mogla isjeći u jednake krugove, brusnice su bile prekrupne, tako da ću brusnice drugi put dobro isjeckati da se tijesto lakše može sjeći.
Keksići s crnim susamom, pistacijama & brusnicama
Sastojci (za 22 keksića):
- 175g maslaca, sobne temperature
- 80g smeđi šećer (ja sam stavila Demerara)
- 1 žličica ekstrakta od vanilije (ja sam stavila domaću)
- 225 g brašna
- 40 g crnog susama
- 40 g pistacija (sjeckanih)
- 75 g sušenih brusnica
Priprema:
1. U posudi izmiješati maslac, šećer, esenciju od vanilije, najbolje drvenom varjačom,
te polako dodavati brašno, pistacije, susam, brusnice, te rukom zamijesiti tijesto.
2. Gotovo tijesto prepoloviti, te formirati dvije rolnice, otprilike 4 cm promjera.
3. Zamotati u foliju i staviti u hladnjak, otprilike 1 sat.
te polako dodavati brašno, pistacije, susam, brusnice, te rukom zamijesiti tijesto.
2. Gotovo tijesto prepoloviti, te formirati dvije rolnice, otprilike 4 cm promjera.
3. Zamotati u foliju i staviti u hladnjak, otprilike 1 sat.
4. Zagrijati pećnicu na 180°C (gas: 4), isjeći kolutiće, otprilike 1 cm debljine,
i redati na papirom obložen pleh.
i redati na papirom obložen pleh.
5. Peći 12-15 minuta na 180° C, paziti da ne potamne. *Meni je trebalo 12 minuta da se ispeku.
Pustiti da se ohlade. Uživati!:)
Savjet:
tijesto se može i zamrznuti, do 3 mjeseca, samo ga preko noći izvadite iz hladnjaka, isjecite na kolutiće i pecite!
Great cookies and wonderful combination! They look quite addictive.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
I love cookies at this time of year too. These are just gorgeous, and I love the flavor combination! :)
ReplyDeleteOd kako sam videla sliku, jedva sam cekala da objavis recept. Keksici zaista odlicno izgledaju i moracu da ih isprobam cim nabavim crni susam:)
ReplyDeletePozelis da pruzis ruku i posluzis se sa keksicima, fenomenalan fotka!:)))
ReplyDeleteNe mogu da dočekam jutro da isprobam recept! Zaljubila sam se u ove keksiće na prvi pogled, onaj na fejsu od pre nekoliko dana :) Izgledaju neodoljivo!
ReplyDeleteBaš danas razmišljam o crnom sezamu, toliko sam ga tražila, i sad kad sam ga kupila čami u ladici. A za kekse kod mene ne treba puno razloga, svaki dan je dobar. Slika je prelijepa
ReplyDeleteKeksići izgledaju odlično! Pistacije, brusnice, sezam...mmmm...sigurno su i jako fini!
ReplyDeleteI predivna fotka!
Sviđaju mi se keksići jako i sastojci, a tek fotkice....
ReplyDeletemozes li mi, molim te, pojasniti, da li je crni susam-curekot?!
ReplyDeletepozdrav, vesna.
Hvala na komentaru, Vesna! Ne, crni susam nije curekot. Čurekot ili curekot je tzv. crni kim (lat. Nigella Sativa), a ja sam stavila sjemenke crnog susama (lat. Sesamum Indicum L), koje možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane ili Azija shopu... Srdačni pozdrav, Tanja
DeleteDie spuken immer noch im Kopf rum. Doch zur Zeit fehlt mir der richtige Ofen und so wird das wohl erst etwas nach dem Istrien Urlaub..... Mal sehen ob ich alles richtig verstehe ;-)
ReplyDeleteLiebs Grüessli
Irene
Vielen Dank, liebe Irene :)
DeleteIch werde dieses Rezept auch noch in Deutsch posten (in der Sidebar oben rechts klicken, dort werden die deutschen Texte veröffentlicht), bin jedoch noch nicht dazu gekommen!
Ich wünsche Dir einen wunderschönen Urlaub in Istrien!!
Liebe Grüße
Tanja
Pistachio and dried cranberries sounds delicious! And they look just lovely!
ReplyDeleteThank you Medeja!
DeleteOvakve keksiće obožavam: lako se prave, tope su ustima, prepuni su divnih okusa, a mogu se napraviti unaprijed. Pinam!
ReplyDeleteCrni sezam: nemam ga, a da malo popržim običan???
Hvala ti, i slažem se, ovaj keks je prepun divnih okusa...:) Mislim da sigurno nije loša ideja zamijeniti crni sezam proprženim običnim (inače sam veliki ljubitej sezama u svim varijantama :D)... Ako isprobaš, javi utiske!
DeleteKeksići su ti prekrasni, a obzirom na recept sigurno i jako fini i ukusni, baš pravi slatki zalogajčić uz šalicu čaja. Dolaskom jeseni i ja imam veću želju imati u kući koji mirisni keksić. Disciplinirati se da ih brzo sve ne pojedem je već nešto drugo :)
ReplyDeleteTebi želim da što prije riješiš zdravstvene probleme !
Hvala puno, draga Branka!
DeleteFenomenalno izgledaju, u zadnje vrijeme obožavam crni sezam...
ReplyDeleteVolim pistaciju pa mislim da bi ovo bilo baš po mom ukusu. Nisam znala jedino za crni sezam. Čini mi se kao odlična kombinacija!
ReplyDeleteDivni keksići i divna fotka! I ja čekam danima da obaviš recept, od kad sam vidjela sliku na fb :) Mislim da ćemo ih imati na slatkom meniju ovih dana :)
ReplyDeletePrekrasni i bukmarkovani:) Kombinacija je obećavajuća:)
ReplyDeletezaista divna kombinacija u ovim keksima!
ReplyDeleteDiese Kekse sehen einfach lecker aus! Rezept wurde schon abgespeichert!
ReplyDeleteUnd noch dazu so hübsch fotografiert! Hach, herrlich!
LG Maggy*
Krasni keksi, baš privlačni.
ReplyDeleteMislim da će se ovi keksići naći i na mom blagdanskom stolu.
ReplyDeletejako su lijepi!
ReplyDeleteTanja, jako lepo izgledaju. Roditelji su mi doneli crnog susama iz Turske i jos ga nisam upotrebila. Ovde bas efektno izgleda...
ReplyDeleteMozda si trebala staviti rolne u zamrzivac na 20ak minuta. Tako sam ja radila kod krekera, pa su se fino sekli...
Tanja, I am trying to figure out why those cookies seem so familiar. I just don't know why but when I saw them I got a feeling I know them very well and I know they taste amazing otherwise I wouldn't have got the "eingebung". They dont seem to be traditional though. =/ I am saving this one fro later. thanks meine liebe. ;)
ReplyDeleteNo, these cookies are not the traditional type of cookies, especially here in Austria...:)
DeleteThank you so much for your sweet comment! Liebste Grüße, Tanja
Zbilja jako volim pistacije u keksićima, divni su!
ReplyDeleteHi Tanja! These cookies looks and sounds delicious. I love having cranberries in my cookies, something tart and chewy giving it different texture which I love. Thanks for coming over to my blog too and following me. I am following back and can't wait to further explore your blog. Have a great week and stay in touch. Cheers, Jo
ReplyDeletePrelepo!!!
ReplyDeleteOh my goodness! Cranberry and pistachio combination is absolutely delicious. I don't blame your husband for not wanting any other cookies but these. Stunning photos, Tanja! Have a lovely weekend. :)
ReplyDeleteVielen Dank für´s Leser werden!;)
ReplyDeleteDein Blog ist wirklich toll!
Die Cookies zum Beispiel sehen sehr lecker aus!;)
LG Sarah
can i just say i'm drooling over those
ReplyDeleteWhat magnificent cookies...I love the look of the black sesame seeds...so unique and lovely! And what a great item to have in your freezer for surprise company :) Hope you're enjoying your weekend!
ReplyDeleteDear Tanja,
ReplyDeletemy mouth is watering looking at these yummy cookies! I love baking in autumn too...the kitchen always smells so lovely :)
Thank you for "finding" me and following along. So happy to meet you and looking forward to your recipes!
have a wonderful day,
Duni
Tanja, these cookies look so pretty and the ingredients used is a unique combination. I am going to make these soon. Thanks for sharing the recipe. XOXO
ReplyDeleteWe love sesame cookies and so fun to see you made these with cranberry and pistachio! That's something new and I love that they make it a bit more colorful too. :)
ReplyDeleteOdlicni su!Zanimljiv mi je crni sezam koji je rijetko vidjen..
ReplyDeleteThank you for participating in the Cookie Party at LifeScoops. These cookies are definitely delicious. I have added these to Pinterest (http://pinterest.com/hishema/cookies/)
ReplyDelete