Have you ever used quinoa in desserts and baking? My consumption of using it was restricted to Quinoa salad and Quinoa pudding. And that was it. I got curious to find out more about it and started researching, finding lots of very interesting recipes, that just have to be tried! To learn more about this healthy, gluten-free ancient grain, easy to digest, click here.
Today's recipe is my creation, I was playing around, thinking that it may be interesting to substitute some flour in cakes and add cooked quinoa, as I have seen somewhere (should have bookmarked it then, but forgot) on the net months ago. I love lemons, in desserts, in tea, in lemonade, in salads, and so I thought it would be a good idea to bake a lemon quinoa cake. And it was a great idea, the cake turned out delicious, soft and lemony, and, as it is strawberry season, I have served it with fresh strawberry pulp. Perfect match! My husband could not stop eating, telling me that this was one of the tastiest cakes he has eaten. Quinoa in cake is something worth exploring, and I will stick to that, that is for sure :)
Lemon Quinoa Cake w/ Strawberry Pulp
~ for round baking mould- 24 cm~
Original recipe: Tanja's Cooking Corner
Preparing time: 50 minutes
Baking time: 25 minutes
Ingredients
150 g quinoa, cooked
150 g all- purpose flour
3 eggs
150 g caster sugar
1 pack baking powder
lemon juice (of 1 lemon) + lemon zest
2 pack (16 g) vanilla sugar
80 g butter
powdered sugar for decoration
For the strawberry pulp:
200 g fresh strawberries
vanilla sugar (up to taste)
lemon juice (up to taste)
Method
Preheat oven to 180°C/ 350 F.
Cook quinoa for 12-15 minutes. Let cool.
In a bowl whisk eggs, sugar, butter, lemon juice,and lemon zest, then sieve in the flour and baking powder, then beat all ingredients into a smooth batter.
Grease baking pan (or use parchment paper), pour batter into pan.
Grease baking pan (or use parchment paper), pour batter into pan.
Bake at 180°C7 350 F for 25 minutes until light brown.
Let cool for 5 minutes, then loosen from the mold, decorate with icing sugar and serve with homemade strawberry pulp. Enjoy!
To prepare strawberry pulp wash, then mash the strawberries in a blender with vanilla sugar and lemon juice (up to taste).
Evo napokon prilike da napišem novi post, svi koji me prate na Facebook stranici znaju za moje muke i jade posljednjih dana! Pokvario mi se laptop, i odnio sa sobom sve (!!!) fotografije hrane (sve ostalo redovno kopiram tako da to nije problem) koje naravno nisam kopirala, i napravila backup, pa evo od nedjelje čekam i grizem nokte jer još ne znam da li je moguće spasiti slike ili ne.... Moja krivica, moja ljenost, moje "sutra ću..." me je sad najvjerovanije koštalo hiljadu slika, i ljuta sam na sebe!! Ako se neko čudo ne desi propalo je dosta toga što sam namjeravala, a nisam stigla objaviti u sljedećim postovima... Pošto je od prošlog posta prošlo već dva tjedna, predstaviću vam danas recept za kolač od quinoe i limuna, jer su sličice ostale na fotoaparatu.
Malo sam eksperimentirala, negdje sam nekada davno naletjela na jedan kolač s quinoom, zapazila ga, jako mi se svidio, ali recept nisam mogla više pronaći. Zato sam po sjećanju počela mućkati i mijesiti i ovo je rezultat: divno limunkast, mekan kolač jako posebne teksture. Quinoa se pod zubima malo osjeti, ali ne previše, a okus me malo posjeća na kolač s puno griza, koji inače jako volim... Suprug je bio oduševljen, gotovo cijeli kolač je sam pojeo, i jedva sam mu otrgnula dva komadića, da nam ostane za idući, jer me je zanimalo kakav je kolač sutradan. I bio je fin i sočan, mada se meni više dopada prvi dan, dok je još topao, uz fini umak od jagoda , i sjeckane svježe jagode.
Kolač od quinoe i limuna
~za okrugli pleh 24 cm~
Recept: Tanjas Cooking Corner
Vrijeme pripreme 50 minuta
Vrijeme pečenja: 25 minuta
Sastojci
150 g brašna (glatko)
150 g šećera
150 g quinoe, skuhane
80 g maslaca
3 jaja
2 kesice vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
limunov sok (organskog uzgoja) i naribana kora od 1 limuna
šećer u prahu (za dekoraciju)
Za umak od jagoda:
200 g jagoda, svježih
limunov sok (po želji)
vanilin šećer ili med (po želji)
Priprema
Peć zagrijati na 180°C.
Skuhati quinou, otprilike 10-12 minuta. Ocijediti i pustiti da se malo ohladi.
U osrednju posudu umutiti jaja, šećer, vanilin šećer, maslac, limunov sok i limunovu koricu.
U smjesu dodati ohlađenu quinou, prosijano brašno i prašak za pecivo, i izmutiti.
Pleh namastiti pa pobrašniti, ili obložiti pek papirom. Usuti tijesto.
Peći na 180° C otprilike 25 minuta dok tijesto ne dobije zlatno smeđu boju.
Ostaviti 5 minuta u plehu da se malo ohladi, onda izvaditi, posuti šećerom u prahu, i servirati sa umkom od jagoda, ili sa svježim jagodama.
Umak od jagoda: jagode oprati, isjeckati, ubaciti u blender sa vanilin šećerom (ili medom po želji), ilimunovim sokom. Izmiksati, gotovo. Uživati!
Peći na 180° C otprilike 25 minuta dok tijesto ne dobije zlatno smeđu boju.
Ostaviti 5 minuta u plehu da se malo ohladi, onda izvaditi, posuti šećerom u prahu, i servirati sa umkom od jagoda, ili sa svježim jagodama.
Umak od jagoda: jagode oprati, isjeckati, ubaciti u blender sa vanilin šećerom (ili medom po želji), ilimunovim sokom. Izmiksati, gotovo. Uživati!
Ovo je ujedno ulaznica ta igricu Ajme koliko nas je koju šaljem domaćici Zoki sa bloga Pans and Pots, a tema su jagode.
Kolač djeluje sočno i mekano, kolače s limunom obožavam, a za quinou sam pomislila da je kakvo tropsko voće hehehhe dobro da si stavila link u sastojke pa sad znam da je to žitarica :)
ReplyDeleteDa, žitarica je, quinou treba isprobati, super je, naročito u salati, ili kao puding...A kolače s limunom, i sve s limunom općenito, obožavam :)
DeleteKolac divno izgleda. Ne mogu bas da zamislim ukus jer kinou jos nisam koristila, ali svi sastojci obecavaju da je jako ukusno.
ReplyDeleteVideh na fb-u za slicice. :(
Da, to za slike me je jako iznerviralo, imala sam sreću, spasili smo sve... Sigurno više neću biti tako lakoumna!
DeleteOvakav kolač još nisam jela. Djeluje baš ukusno, a tvoj suprug koji je sve pojeo je najbolja preporuka za isprobavanje. Držim fige da uspije to s kompom, odnosno da se sačuvaju fotke.
ReplyDeletePredivno izgleda, obozavam ovakve stvari.
ReplyDeleteIzgleda fenomenalno i jako sočno!
ReplyDeleteGreat idea to use quinoa in a sweet preparation, Tanja! I love lemon and strawberries together.
ReplyDeleteOvo jako dobro izgleda i zvuči.Potrudit ću se napraviti ga što prije.Žao mi je zbog tvojih slika i nadam se da će sve ipak dobro ispasti. Ja uopće ne sejvam slike, pa bi mi ovo moglo biti upozorenje.
ReplyDeleteLp.
Ja mislim da cu i ja obozavati ovaj kolač!
ReplyDeleteOdlična recept! :) joj i meni se laptop pokvario :((
ReplyDeleteOvo baš djeluje ukusno,qinou nisam probala u kolačima,sad bi to mogla uraditi.
ReplyDeleteKolač izgleda predivno, sočno.
ReplyDeleteA jagode su pun pogodak, bez jagoda sigurno ne bi to bilo to.
I moram pohvaliti fotke, predivne su zaista.
Evo i link na moj novi blog: http://artonmyway95.blogspot.com/
Kolac izgleda prelepo, mada quinou sam do sada pripremala samo u slanoj varijanti i bas me interesuje kakav ukus ima u kombinaciji sa secerom:)
ReplyDeleteTi si ljubitelj limuna kao i ja. Sjajan ti je iygled bloga, ja sma te samo ;itala yadnje vreme, nisma mogla da ostavim komentar ybog slabog interneta imala si dosta gadyeta pa nikako da mi u;ita. veliki poyyy
ReplyDeletejooj i meni se to nedavno dogodilo s laptopom!!!
ReplyDeletekrasan ti je ovaj kolač, jako zanimljivo, nisam nikada radila ovako s kvinojom
I am still very new to quinoa, in fact I have bought some but have not tried doing anything with them yet
ReplyDeleteThis sounds like a heavenly creation, you are very talented my friend
Desert mi izgleda vrlo lepo, volim poslastice sa grizom, mada nisam nikada probala ovu zitaricu.. ali drago mi je da je se prica sa laptopom i slicicama zavrsila happy end-om.:))
ReplyDeleteNisam quinou koristila u slatkišima,ali zašto da ne? Kao što kažeš,nešto slično grizu.Kolač mi se baš sviđa,obožavam kolače sa limunom.
ReplyDeletePa jel su slike definitivno izgubljene ili još postoji nada?
Pamet u glavu nadalje :)
Draga Tanja, kolač djeluje izvrsno, obožavam limunaste kolače, mada s quionoom nisam probala raditi :)
ReplyDeletenadam se da ćeš uspjeti spasiti slike, iskreno jer meni se to jednom dogodilo i nikada više :)
Kolač mi djeluje više nego izvrsno,bilježim si recept i probam obavezno...:)
ReplyDeleteThis is such a brilliant idea to add quinoa to a cake. I love healthy, fresh ingredients, so this recipe looks so delicious and perfect for me! Glad to have discovered your blog on Foodbuzz :)
ReplyDeleteEvo, nešto za mene! Obožavam kvinoju ali nisam je još probala u kolaču :). Super!
ReplyDeleteJa ovo moram probati ! :), jako me zainteresirala quinoa u slatkoj verziji i posebno u ovoj odličnoj kombinaciji, super kolač !
ReplyDeletei love using quinoa in cooking but in baking, well, haven't tried much. i added once to bread and one time to muffins but that's pretty much it.
ReplyDeleteI love the idea of adding it to cake, makes me feel a little less guilty when eating it hehe
I have never thought of using quinoa in baking but this looks delicious. I think I will give it a try.
ReplyDeletemarlys-thisandthat.blogspot.com