This year I decided to make Christmas more personal and focused on sweet edible Christmas gifts. Dressed up in festive packaging, over 60 packages found their way to friends, working colleagues and family...:) This is just a small round-up of sweet treats that I have made, I did not have enough time to make photos of all packages.I include the recipe for delicious Apple Pie Jam (Bratapfel-Marmelade), a Christmas jam packed with wonderful flavours that looks so beautiful in jars. This jam tastes great on homemade bread for breakfast, but I also highly recommend it as a fantastic filling for cakes, muffins or sweet empanadas!
Apple Pie Jam |
For 4 small jars (4 x 210 ml) you will need:
- 1 kg apples, peeled and sliced (into cubes)
- 1 teaspoon cinnamon
- 1 teaspoon vanilla essence (I used homemade)
- 3 teaspoons brown sugar
- 4-5 teaspoons of dried cranberries, chopped
- juice of one lemon
- 500 grams of jam sugar 1:2
- 2-3 tespoons of rum
- Wash, peel and cut apples in cubes.
- Add brown sugar in a pan, let sugar melt and caramelize.
- When melted, add apple cubes and cook by low heat for about 10 minutes, stirring occasionally.
- Then after about 10 minutes add jam sugar cinnamon, chopped cranberries, vanilla essence and freshly squeezed lemon juice.
- Cook for another 6-8 minutes. Skim off foam, if needed.
- Spoon the hot jam into sterilized jars, sprinkle some rum on top, seal tightly and then turn jars around, and let cool. After opening a jar, keep the jam in refrigerator.
Cookie gifts for working colleagues: Chocolate Delights, Butter cookies with chocolate glaze, vanilla jam cookies |
- Butter cookies with chocolate glaze (recipe is coming soon)
Volim predbožićno pravljenje kolača i keksića, koje mene jako veseli i smiruje, maksimalno uživam u tome. Prošle godine sam po prvi put pravila jestive poklone, samo nekoliko komada, i bili su totalni hit, pa sam za ovu godinu odlučila praviti više paketića, što za prijatelje, za radne kolege, i bili su više nego odlično prihvaćeni. Divno je kad vidiš da ima ljudi koje domaće iskreno cijene, mene to jako veseli!
Pravila sam više vrsta marmelada: medni džem od jabuka s pečenim sjemenkama suncokreta, marmeladu s kruškama i jabukama (recept slijedi uskoro) i džem od karameliziranih jabuka s brusnicama i rumom, te raznorazne keksiće. Kada sam završila prvu turu keksića za suprugove radne kolege, 40 poklončića, prije nego što smo ih poslagali u ogromnu torbu sam iskoristila priliku da ih na brzinu uslikam. Nažalost fale mi drugi jestivi pokloni, npr. prhka makovnjača, bombice s rumom, kokos kuglice, kuglice s lješnjacima, tako je brzo sve bilo raspodijeljeno da nisam uspjela uslikati ništa od toga.
Recept za džem od karameliziranih jabuka s brusnicama i rumom je pravi zimski, blagdanski džem, okus cimeta, ruma i karameliziranih jabuka će vas oduševiti ne samo kao namaz na domažem kruhu za doručak, poslužiće i kao mirisno i preukusno punjenje u kolačima, u muffinima ili slatkim empanadama.
- 1 kg jabuka, oguljenih, isjeckanih na kockice
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica esencije vanile (upotrijebila sam domaću)
- 3 žlice smeđeg šećera
- 3-4 žlice sušenih brusnica, isjeckane
- svježe ocijeđen sok 1 limuna
- 500 g šećera za želiranje 1:2
- 2-3 žlice ruma
- Jabuke oguliti, očistiti i isjeckati na kockice.
- U dubokoj tavi ili loncu s debelim dnom staviti smeđi šećer, pustiti na slabijoj vatri da se otopi i karamelizira.
- Kad šećer posmeđi i kad se otopi, dodati jabuke, te oko 10 minuta na slabijoj vatri kuhati, povremeno miješajući.
- Nakon 10 minuta u jabuke dodati šećer za želiranje, cimet, esencija vanile, limunov sok i brusnice, prokuuhati još jednom 6-8 minuta. Ako jabuke pjene, pjenu odstraniti.
- Na kraju, po želji dodati malo ruma u džem, promiješati.
- Vrući džem izlijte u sterilizirane staklenke, odmah zatvorite poklopcem (na koje stavite 2-3 kapljice ruma prije zatvaranja), pa ih okrenite naopako. Pustiti da se ohlade.
- Čuvati na tamnom mjestu, a kada staklenku otvorite, džem držite u hladnjaku.
Vanilice, puter keksići s glazurom od čokolade, Banini keksi, chocolate delights |
Banini Jam cookies, Butter cookies, Chocolate Delights |
Ako želite isprobati neke od ovih keksića, kliknite na linkove s receptima:
- Butter Cookies (recept slijedi uskoro)
Svim mojim dragim čitaocima želim ugodne praznike i sve najljepše u Novoj godini!
A divine jam, I'm sure!
ReplyDeleteBest wishes for the New Year!
Cheers,
Rosa
Thank you so much Rosa!
DeleteWishing you a happy New Year filled with all that is beautiful!!
Tanja
Draga Tanja, ovi paketići izgledaju prelepo. DŽem mi dovde miriše. Prelepo! A ideja da pokloni ove godine budu ručno napravljeni slatkiši je mnogo dobra. Usvajam je za sledeću godinu.
ReplyDeleteSrećni praznici i tebi i da ih provedeš u lepo raspoloženju.
P.S
Moja ulaznica za igricu Ajme se upravo hladi. :)
Hvala od srca na lijepim željama, Zoka!
DeleteI tebi i tvojim najmilijima želim sve najbolje u Novoj godini!!
PS. Jedva čekam ulaznicu, biće sigurno odlična!:)
Ma tko se ne bi veselio ovakvom poklonu. Želim ti sve najbolje u Novoj godini i da se lijepo provedeš za blagdane!
ReplyDeleteHvala ti Tamara!
DeleteI tebi i tvojima želim sve najbolje za Novu godinu, da se lijepo provedete i proveselite!
Puno pozdrava :)
Prerasna marmelada, i mene čekaju jabuke, ovo je dobra ideja...a što se tiče poklončića i ja najviše volim darivati svoje rukotvorine i uvijek su svi zadovoljni...Sve najbolje za blagdane!
ReplyDeleteHvala Ingrid na lijepim željama! I ja sam od prošle godine počela darivati jestive poklone, lijepo je vidjeti kad je dobro prihvaćeno od strane darivanih (a na sreću su se jako obradovali, svi vole domaću hranu), tako da ću i ubuduće spremati takve poklončiće :) S jabukama bi se mogao napraviti i sjajan chutney, receipt još nije objavljen, čeka u draftu... Sve najbolje u Novoj godini!
DeletePredivno!
ReplyDeleteSve najbolje u Novoj 2013.!
Your jam sounds heavenly, Tanja! What a lovely edible gift!
ReplyDeleteReally wonderful presents! They all so warm and so nice.
ReplyDeleteThe jam sounds just irresistible:)
Draga Tanja, ovi paketici su toliko medeni, da bih rado pozelela bar 3 ispod jelkice :) Dzem verujem da je preukusan, posto sam veliki ljubitelj karameliziranih jabuka, recept belezim za isprobavanje.
ReplyDeleteSrecni praznici draga, uzivaj u ovim novogodisnjim carolijama! Pozdrav!
Savršeno sve izgleda. Na žalost, kod nas bi, da čovjek uspije nabaviti ovako prikladne staklenke, pa papir za poklopce, pa natpise, sve koštalo strašno puno. No, ono najvažnije je: da uspije nabaviti! Koliko se samo namučim naći nešto malo bolje ili drukčije, nemaš pojma.
ReplyDeleteStunning pictures Tanja and a matchingly beautiful recipe
ReplyDeleteWishing you a new year full of joy,laughter, success and magic
Jako dobra ideja, sigurna sam da je aroma pekmeza fantastična :) Želim ti sve najljepše u novoj godini!
ReplyDeleteNe dijelim poklone za praznike, samo djeci. Probala sam jedne godine da poklanjam keksiće koje sam sama napravila i zauzvrat sam dobila neprekrivenu ravnodušnost, okružena sam ljudima koji vole samo "kremaste" kolače (tanka korica, puding i na vrhu ogavni biljni šlag).
ReplyDeleteDžem ću probati da napravim čim malo prezdravim, volim ovakve stvari.
Srećna Nova Godina.
What a beautiful jam!
ReplyDeleteHappy New Year!
Thank you Alisha!
DeleteWishing you and you dear ones a Happy New Year too!
Bravo za ovakve poklone, ti su i meni najdraži i uvijek ih volim i primiti i darivati, a posebno uživam u njihovoj pripremi !
ReplyDeleteDžem ti je odličan, jako mi se sviđa !
Sretnu Novu godinu i sve najbolje tebi i tvojima želim !
Tanja,sve najbolje u Novoj godini!!:)
ReplyDeletePrekrasno, divno si to složila. Sretna ti nova!
ReplyDeleteЧестита Нова година!
ReplyDeleteDraga Tanja, tebi i tvojoj familiji svako dobro u Novoj godini!
Happy New Year!!!
ReplyDeleteSve najbolje draga Tanja u Novoj 2013. g. od srca želim!
ReplyDeleteKrasni paketići! Sve najbolje!
ReplyDelete