2011-03-19

Gefüllte Tomaten mit Bulgur & Schafskäse/Punjeni paradajzi s bulgurom i feta sirom

Danas smo ručali punjene paradajze i  pržena pileća prsa, jelo koje toplo preporučujem! Jedan od glavnih sastojaka fila je bulgur. Radi se o izuzetno slasnom i zdravom zalogaju. Ova namirnica je uobičajena u arapskom svijetu i  lako se može prilagoditi prema osobnom ukusu. Izuzetna je zamjena za rižu i može se kombinirati sa širokim spektrom namirnica, i slatkih i slanih. U ovom slučaju sam se orijentirala prema ovom receptu, a neke sastojke sam izmijenila (u originalnom receptu se navodi poriluk, koji sam izostavila, a umjesto toga stavila mladi luk).

Für Rezept in Deutsch bitte scrollen:




Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 kašike ulja
  • 200 g bulgura
  • 200 ml juhe od povrća (napravljene s kockama za juhu)
  • 12 paradajza
  • 100g feta sira
  •  mladi luk, 3 komada
  • 100 g graška
  • sol, biber po želji
  • 1 kašika paradajz sosa


Priprema:

  1. Ulje u loncu zagrijati i u njemu prodinstati bulgur.
  2. Dodati juhu od povrća, proključati, pa onda lonac skloniti s vatre i pustiti bulgur otprilike 15 min. da upije tečnost.
  3. U međuvremenu oprati paradajze, i osušiti ih. Onda svakom paradajzu odsjecite poklopac, i donji kraj (da mogu stabilno stajati). Izvaditi iznutricu paradajza, i staviti "iznutricu" u zasebnu posudu, pa u blenderu izmiksajte.
  4. Isjecite feta sir na sitne kocke, i sklonite u stranu.
  5. Operite i isjeckajte mladi luk na tanke kolutiće.
  6. Grašak, feta sir i mladi luk dodajte u još uvijek vrući bulgur, te promiješajte. Dodajte sol i biber po želji.
  7. Napunite paradajze smjesom i naredajte ih u tepsiju. Poklopite svaki paradajz otsječenim poklopcima. 
  8. Staviti u zagrijanu pećnicu te peči na 200 C otprilike 15 min.
  9. Stavite izmiksani paradajz u lonac, dodajte 1 kašiku paradajz sosa, pa pustite da provri. Dodajte sol i biber po želji.
  10. Paradajz smjesu nakon 15 min. prelijte preko punjenih paradajza te pecite ih još 5-10 min.

Uz punjeni paradajz sam servirala pržena pileća prsa (na maslinovom ulju, samo sam ih posolila i pobiberila). Jednostavno, ali predobro!








Prijatno!!!

Gefüllte Tomaten mit Bulgur, Erbsen und Schafskäse
Rezept von mir adaptiert.



Heute gab es zum Mittagessen etwas ganz leckeres: gefüllte Tomaten mit Bulgur, Erbsen und Schafskäse und gebratener Hähnchenbrust. Traumhaft, das könnte ich jeden Tag essen... :)








Zutaten für 4 Personen:

  • 2 EL Öl
  • 200 g Bulgur
  • 200 ml Gemüsebrühe
  • 12 Tomaten
  • 100 g Feta-Käse
  • Jungzwiebeln (ich nahm 3 Stück)
  • 100 Erbsen
  • Salz
  • Pfeffer
  • 1 EL Tomatenmark

Zubereitung:

  1. Öl in einem Topf erhitzen. Bulgur darin kurz andünsten. Brühe zugießen, aufkochen, vom Herd nehmen und zugedeckt ca. 15 Min. quellen lassen.
  2. Tomaten waschen und trocken tupfen. Deckel der Tomaten abschneiden, und am unteren Ende geradeschneiden, sodass sie stehen.
  3. Tomaten aushöhlen, Fruchtfleisch in einem Topf pürieren, dann zur Seite Stellen.
  4. Schafskäse fein würfeln, Jungzwiebeln in feine Röllchen schneiden.
  5. Erbsen, Schafskäse, Jungzwiebeln unter den heißen Bulgur heben. Mit Salz und Pfeffer würzen.
  6. Bulgur-Mischung in die Tomaten füllen. Tomaten in eine Auflaufform setzen. Tomatendeckel draufsetzen.
  7. Im vorgeheizten Backofen bei 200 C (Gas: Stufe 3) ca 10- 15 Min. backen.
  8. Pürierte Tomaten mit Tomatenmark aufkochen. Mit Salz und Pfeffer würzen.
  9. Nach 10-15 Min. die Tomatensauce in die Auflaufform gießen und weitere 5-10 Min. garen.

Die Hühnerbrustfilets kurz in Olivenöl anbraten, ca. 2-3 Min. pro Seite, mit Salz und Pfeffer würzen.

Fertig!  So einfach und so lecker! :))





17 comments:

  1. Sjajan ručak draga Tanja!!

    ReplyDelete
  2. Izgleda jako fino, ukusno i vjerujem mirisno, odličan recept sve pohvale!
    Lijep pozdrav i ugodan vikend.

    ReplyDelete
  3. Ja pomidore volim jedino kad su pretvoreni u umak :) Ne znam zašto, nikad nisam bila ljubiteljica ni svježih ni ikakvih drugih.. Ko zna, možda bi mi se ovo baš svidjelo. :)

    ReplyDelete
  4. Ja bas volim bulgur, a cous-cous jos i vise jer se lakse priprema (samo ga zalijes vrelom vodom/juhicom). Volim i dolmu, tj. punjeno povrce! Odlicna ti je ideja za rucak (a i zdrava)!!!

    ReplyDelete
  5. Krasan recept Tanja. Bulgur sam uglavnom do sada koristila u Tabouli-u (Turska/Lebanonska salata). Evo prilike da ga koristim i u drugim receptima ;-)

    ReplyDelete
  6. @Surac, Jovana, Zondra: hvala vam :)

    @Marina: Aaaaa, tu imamo nešto zajedničko: ja paradajz ne jedem sirovog! Nema šanse da ga pojedem! Ali u jelima, skuhanog, prženog, ga jedem :) Zato, obavezno probaj, možda ti se i svidi...:)

    @Melrose: Hvala, jako mi je drago mi da ti se dopada recept! Volim i ja dolmu, i u biti sve punjeno ;)

    @Jasna: Hvala :) Da, bulgur i ja poznajem u receptima za Tabouli. Krasno, njami :D...
    Toplo preporučujem ovaj recept, stvarno je preukusno! Lijep pozdrav :)


    Dragi moji blogeri i blogerke, želim vam svima ugodnu i lijepu nedjelju!

    ReplyDelete
  7. Tanja, that looks amazingly delicious!!! OMG :) I guess I can serve it as a starter, as a side dish ;) and as a light main meal also :)... Thanks for sharing that lovely recipe with us!!!

    ReplyDelete
  8. Za bulgur sam čula na blogovima, a za nas dame ovaj paradajz je sasvim dovoljan i bez piletine. Jedva čekam da krene sezona kod nas sa zelenišem. Divne crvenkapice.

    ReplyDelete
  9. Lecker und schon so schön sommerlich, genau nach meinem Geschmack :-)

    ReplyDelete
  10. Krasan recept!Obožavam bulgur i slične namirnice,tako da ću ovo sigurno isprobati čim bude domačeg paradajza!A možda i prije... :)

    ReplyDelete
  11. Divan ručak ! A punjeni paradajzi su mi posebno zanimljivi. Punjenje je odlično, sigurno je jako ukusno i prekrasno izgleda !

    ReplyDelete
  12. Das sieht super lecker aus! So frisch und sommerlich! :-)

    ReplyDelete
  13. @Jelena: da, i bez piletine je ovaj paradajz kompletan rucak. Meso sam dodala vise zbog dragog ;)

    @Kirsten: Freut mich, das es Dir gefällt! :)

    @Nina: Toplo preporucujem ovaj recept! Bice mi drago da cujem kako vam se dopalo!:)

    @Branka-byB: Preukusno je!:) Hvala na lijepom komentaru!

    @Sandra: Vielen lieben Dank, es freut mich, dass es Dir gefällt! Es ist wirklich sehr sehr lecker!:) Liebe Grüße, Tanja

    ReplyDelete
  14. @Angellove's Cooking: You are welcome!:) Yes, you can serve it as a starter, a light meal (without meat e.g.) as well as a side dish! Thank you for leaving such a nice comment!

    Greetings :)

    ReplyDelete
  15. These look great Tanja :)) Mmmmm

    ReplyDelete
  16. I am glad you like it Rich! Thanks for stopping by!!! :)

    ReplyDelete

Thank you for visiting & leaving a comment!
Hvala na posjeti i Vašem komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...