Danas smo ručali punjene paradajze i pržena pileća prsa, jelo koje toplo preporučujem! Jedan od glavnih sastojaka fila je bulgur. Radi se o izuzetno slasnom i zdravom zalogaju. Ova namirnica je uobičajena u arapskom svijetu i lako se može prilagoditi prema osobnom ukusu. Izuzetna je zamjena za rižu i može se kombinirati sa širokim spektrom namirnica, i slatkih i slanih. U ovom slučaju sam se orijentirala prema ovom receptu, a neke sastojke sam izmijenila (u originalnom receptu se navodi poriluk, koji sam izostavila, a umjesto toga stavila mladi luk).
Für Rezept in Deutsch bitte scrollen:
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 kašike ulja
- 200 g bulgura
- 200 ml juhe od povrća (napravljene s kockama za juhu)
- 12 paradajza
- 100g feta sira
- mladi luk, 3 komada
- 100 g graška
- sol, biber po želji
- 1 kašika paradajz sosa
Priprema:
- Ulje u loncu zagrijati i u njemu prodinstati bulgur.
- Dodati juhu od povrća, proključati, pa onda lonac skloniti s vatre i pustiti bulgur otprilike 15 min. da upije tečnost.
- U međuvremenu oprati paradajze, i osušiti ih. Onda svakom paradajzu odsjecite poklopac, i donji kraj (da mogu stabilno stajati). Izvaditi iznutricu paradajza, i staviti "iznutricu" u zasebnu posudu, pa u blenderu izmiksajte.
- Isjecite feta sir na sitne kocke, i sklonite u stranu.
- Operite i isjeckajte mladi luk na tanke kolutiće.
- Grašak, feta sir i mladi luk dodajte u još uvijek vrući bulgur, te promiješajte. Dodajte sol i biber po želji.
- Napunite paradajze smjesom i naredajte ih u tepsiju. Poklopite svaki paradajz otsječenim poklopcima.
- Staviti u zagrijanu pećnicu te peči na 200 C otprilike 15 min.
- Stavite izmiksani paradajz u lonac, dodajte 1 kašiku paradajz sosa, pa pustite da provri. Dodajte sol i biber po želji.
- Paradajz smjesu nakon 15 min. prelijte preko punjenih paradajza te pecite ih još 5-10 min.
Uz punjeni paradajz sam servirala pržena pileća prsa (na maslinovom ulju, samo sam ih posolila i pobiberila). Jednostavno, ali predobro!
Prijatno!!!
Gefüllte Tomaten mit Bulgur, Erbsen und Schafskäse
Rezept von mir adaptiert.
Heute gab es zum Mittagessen etwas ganz leckeres: gefüllte Tomaten mit Bulgur, Erbsen und Schafskäse und gebratener Hähnchenbrust. Traumhaft, das könnte ich jeden Tag essen... :)
Zutaten für 4 Personen:
- 2 EL Öl
- 200 g Bulgur
- 200 ml Gemüsebrühe
- 12 Tomaten
- 100 g Feta-Käse
- Jungzwiebeln (ich nahm 3 Stück)
- 100 Erbsen
- Salz
- Pfeffer
- 1 EL Tomatenmark
Zubereitung:
- Öl in einem Topf erhitzen. Bulgur darin kurz andünsten. Brühe zugießen, aufkochen, vom Herd nehmen und zugedeckt ca. 15 Min. quellen lassen.
- Tomaten waschen und trocken tupfen. Deckel der Tomaten abschneiden, und am unteren Ende geradeschneiden, sodass sie stehen.
- Tomaten aushöhlen, Fruchtfleisch in einem Topf pürieren, dann zur Seite Stellen.
- Schafskäse fein würfeln, Jungzwiebeln in feine Röllchen schneiden.
- Erbsen, Schafskäse, Jungzwiebeln unter den heißen Bulgur heben. Mit Salz und Pfeffer würzen.
- Bulgur-Mischung in die Tomaten füllen. Tomaten in eine Auflaufform setzen. Tomatendeckel draufsetzen.
- Im vorgeheizten Backofen bei 200 C (Gas: Stufe 3) ca 10- 15 Min. backen.
- Pürierte Tomaten mit Tomatenmark aufkochen. Mit Salz und Pfeffer würzen.
- Nach 10-15 Min. die Tomatensauce in die Auflaufform gießen und weitere 5-10 Min. garen.
Die Hühnerbrustfilets kurz in Olivenöl anbraten, ca. 2-3 Min. pro Seite, mit Salz und Pfeffer würzen.
Fertig! So einfach und so lecker! :))
Vrlo lepo i ukusno izgleda...
ReplyDeleteSjajan ručak draga Tanja!!
ReplyDeleteIzgleda jako fino, ukusno i vjerujem mirisno, odličan recept sve pohvale!
ReplyDeleteLijep pozdrav i ugodan vikend.
Ja pomidore volim jedino kad su pretvoreni u umak :) Ne znam zašto, nikad nisam bila ljubiteljica ni svježih ni ikakvih drugih.. Ko zna, možda bi mi se ovo baš svidjelo. :)
ReplyDeleteJa bas volim bulgur, a cous-cous jos i vise jer se lakse priprema (samo ga zalijes vrelom vodom/juhicom). Volim i dolmu, tj. punjeno povrce! Odlicna ti je ideja za rucak (a i zdrava)!!!
ReplyDeleteKrasan recept Tanja. Bulgur sam uglavnom do sada koristila u Tabouli-u (Turska/Lebanonska salata). Evo prilike da ga koristim i u drugim receptima ;-)
ReplyDelete@Surac, Jovana, Zondra: hvala vam :)
ReplyDelete@Marina: Aaaaa, tu imamo nešto zajedničko: ja paradajz ne jedem sirovog! Nema šanse da ga pojedem! Ali u jelima, skuhanog, prženog, ga jedem :) Zato, obavezno probaj, možda ti se i svidi...:)
@Melrose: Hvala, jako mi je drago mi da ti se dopada recept! Volim i ja dolmu, i u biti sve punjeno ;)
@Jasna: Hvala :) Da, bulgur i ja poznajem u receptima za Tabouli. Krasno, njami :D...
Toplo preporučujem ovaj recept, stvarno je preukusno! Lijep pozdrav :)
Dragi moji blogeri i blogerke, želim vam svima ugodnu i lijepu nedjelju!
Tanja, that looks amazingly delicious!!! OMG :) I guess I can serve it as a starter, as a side dish ;) and as a light main meal also :)... Thanks for sharing that lovely recipe with us!!!
ReplyDeleteZa bulgur sam čula na blogovima, a za nas dame ovaj paradajz je sasvim dovoljan i bez piletine. Jedva čekam da krene sezona kod nas sa zelenišem. Divne crvenkapice.
ReplyDeleteLecker und schon so schön sommerlich, genau nach meinem Geschmack :-)
ReplyDeleteKrasan recept!Obožavam bulgur i slične namirnice,tako da ću ovo sigurno isprobati čim bude domačeg paradajza!A možda i prije... :)
ReplyDeleteDivan ručak ! A punjeni paradajzi su mi posebno zanimljivi. Punjenje je odlično, sigurno je jako ukusno i prekrasno izgleda !
ReplyDeleteDas sieht super lecker aus! So frisch und sommerlich! :-)
ReplyDelete@Jelena: da, i bez piletine je ovaj paradajz kompletan rucak. Meso sam dodala vise zbog dragog ;)
ReplyDelete@Kirsten: Freut mich, das es Dir gefällt! :)
@Nina: Toplo preporucujem ovaj recept! Bice mi drago da cujem kako vam se dopalo!:)
@Branka-byB: Preukusno je!:) Hvala na lijepom komentaru!
@Sandra: Vielen lieben Dank, es freut mich, dass es Dir gefällt! Es ist wirklich sehr sehr lecker!:) Liebe Grüße, Tanja
@Angellove's Cooking: You are welcome!:) Yes, you can serve it as a starter, a light meal (without meat e.g.) as well as a side dish! Thank you for leaving such a nice comment!
ReplyDeleteGreetings :)
These look great Tanja :)) Mmmmm
ReplyDeleteI am glad you like it Rich! Thanks for stopping by!!! :)
ReplyDelete