Apple, rum, honey and roasted sunflower seeds, these are the main ingredients of this unique jam that I have made last week. The flavours combine excellently and the final result is a unique jam with a gorgeous colour, which will make a wonderful edible gift in a jar (like my pumpkin coconut jam from my previous post) to share with your loved ones. I am planning to post more ideas for edible gifts, especially gifts in jars in the next couple of weeks, so keep tuned if you are looking for inspiration for the upcoming holiday season!:)
Honey Apple Rum Jam w/ roasted sunflower seeds
makes 3 small jars- 210 ml
Ingredients:
- 500 grams apples (I prefer red GALA)
- 250 grams of honey
- 1 teaspoon grated apple zest
- zest of 1 lemon
- 40 ml lemon juice, freshly squeezed
- 30 grams of dried cranberries (or raisins), soaked in a cup of rum, for 1-2 hours
- 2 teaspoons of rum
- 1 teaspoon of vanilla essence (I used homemade)
- 50 g roasted sunflower seeds
- 1, 5 teaspoons of Agar-Agar (or 1 teaspoon pektin)
Method:
- Wash, peel and grate apples.
- Place grated apples, vanilla essence, grated apple zest, lemon juice and lemon zest in pot, cook for about 10 minutes by lower heat, stirring occasionaly.
- Meanwhile roast sunflower seeds in pan without oil for 1-2 minutes.
- After about 10 minutes add roasted sunflower seeds. honey, cranberries (or raisins), and agar-agar (or pektin), stirr well. Cook for another 1-2 minutes.
- Spoon the hot jam into sterilized jars, sprinkle some rum on top, seal tightly and then turn jars around, and let cool. After opening a jar, keep the jam in refrigerator.
Kao što sam u prošlom postu obećala, nastavljam sa objavom meni dragih recepata za marmelade i džemove. Ovo je prava jesenja divotica, kombinacija jabuka, ruma, sušenih brusnica (možete staviti i grožđice) i prženih sjemenki suncokreta možda jeste malo neobična, ali ja sam se u ovu kombinaciju prosto zaljubila! Najljepši momenat je kad otvorim staklenku ovog džema, taj neopisivo opojni miris jabuke i ruma mene svaki put oduševi, žlicom bi ga, onako samog, pojela... Nekad se suzdržim, ali počesto mi i ne uspije:) Ako ste ljubitelj neobičnih i zanimljivih kombinacija domaće
pripremljenih namaza, džemova i marmelada, onda je ovo pravi recept za
vas! Namažite ovaj mirisni, aromatični džem na krišku domaćeg kruha za
doručak i uživajte, ili ga upotrijebite kao punjenje u kolačima,
palačinkama i slatkim pecivima. A receptić ide ovako:
Aromatični medni džem od jabuka, ruma, brusnica i prženih suncokretovih sjemenki
Sastojci (za 3 staklenke- 210 ml):
- 500 g jabuka (oguljenih i naribanih)
- 1 žlica nasjeckane kore jabuke
- 250 g meda
- naribana korica od 1 limuna
- 40 ml svježe ocijeđenog limunovog soka
- 30 g sušenih brusnica (ili grožđice), namočene u rumu (sat-dva)
- 1 žličica esencije vanilije
- 50 g suncokretovih sjemenki
- 1,5 žličice agar – agar (ili 1 žličica pektina)
- 2 žličice ruma
Priprema:
- Jabuke operite, ogulite i naribajte. Pomiješajte ih s esencijom vanilije, isjeckanom koricom jabuke, limunovim sokom i koricom limuna.
- Sjemenke suncokreta ispržiti kratko na tavi bez ulja, otprilike 1-2 minute. Skloniti u stranu.
- U loncu debljeg dna voće kuhati uz povremeno miješanje otprilike 10 minuta. Nakon 10 minuta dodajte med, u rumu namočene sušene brusnice (ili grožđice, po želji), sjemenke suncokreta i agar – agar (ili pektin), prokuhati još jednom otprilike 1-2 minuta.
- Vrući džem izlijte u sterilizirane staklenke, odmah zatvorite poklopcem (na koje stavite 2-3 kapljice ruma prije zatvaranja), pa ih okrenite naopako. Pustiti da se ohlade.
- Čuvati na tamnom mjestu, a kada staklenku otvorite, džem držite u hladnjaku.
Ovaj recept je objavljen i na portalu Zondra Art.
What a divine sounding jam! Really festive.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Thank you Rosa!
Deletelove this creative jam
ReplyDeleteThank you, I am glad you like it!
DeleteBaš zanimljivo i tekstura mi je super, ima se što zagristi :)))
ReplyDeleteDa, da, ima se što zagristi, meni lično su svi namazi zanimljiviji gdje se ima šta da se gricka... :)
DeleteAjme Tanja! koja predivna kombinacija, oduševljena sam!
ReplyDeleteDrago mi je da ti se dopada, hvala ti!!
DeleteAll these ingredients sound and I am sure that taste fantastic!
ReplyDeleteIt tastes great, we love it! Thanks for stopping by Medeja!
DeleteZanimljiva kombinacija sastojaka, a zbog jabuka mi djeluje baš kao pravi jesenski džem.
ReplyDeleteDa, zanimljiva i stvarno ukusan kombinacija, nama se jako svidjelo!
DeleteJa sam jedna od tih ljubitelja zanimljivih i neobičnih kombinacija sastojaka u pekmezima i džemovima, koje spominješ i svakako ću isprobati ovu kombinaciju. Zvuči mi odlično, a imam sve sastojke, pa možda stignem napraviti ovaj džem već večeras.Slike su ti odlične, a i etikete su krasne.
ReplyDeletelp
Hvala :) S etiketama se stalno igram, uljepšaju svaku staklenku... Obavezno javite utiske ako budete pravili džem!
DeleteVidela sam kod Zondre ovaj recept i baš mi se dopao... Divno!
ReplyDeleteHvala Miki!
DeleteTanja....wie immer wunderschoene Bilder und ein ganz besornders interesanntes Rezept....ich freue mich schon es zu probieren.....ich glaube ich werde es as Dessert mit Eis servieren....
ReplyDeleteHerzlichen Dank fur Deinen wirkilich shoenen Blog.....
Herzlichen Dank für die lieben Worte! Ich freue mich sehr, dass es gefällt... Die Idee, die Marmelade in Kombination mit Eis zu servieren, klingt spannend, mal was Neues, auf die Idee wäre ich nie gekommen! Lasst es euch schmecken!
DeleteLG Tanja
Iako sama ne radim ovakve stvari, uživam u receptima i slikama i pokušavam si dočarati sigurno izuzetan okus.
ReplyDeleteOd samog naziva pa do fotki - sjajno!
ReplyDeleteKakva divna kombinacija. Baš me zaintrigirao dodatak suncokretovih semenki.
ReplyDeleteTako si dobro spojila ove divne sastojke u ovaj dobar džem.Slike tako ma zapravo zamamne.
ReplyDeleteSo good, so beautiful and so sweet. I loved the look.
ReplyDeleteKiss
...prekrasan đem... ne znam za što bi se prije odlučila za ovaj ili onaj pekmez od bundeve... hm...a zašto se uopće odlučivati..jednostavno treba napraviti oba i uživati!!... ))...divan đem...obožavam razne kombinacije sastojaka...a pogotovo kad imaš što grickati uz svu slatkoću okusa... ove sjemenke suncokreta u cijeloj priči su baš zanimljive...divno!! .. lijep pozdrav.. ;))
ReplyDeleteMuchos gracias Rosita!
ReplyDeleteThis sounds amazing Tanja!
ReplyDeleteI think I will replace the rum with tea but can I make this without the agar agar or the pektin, they are both unavailable here
Thanks for your sweet comment, Sawsan! You can soak the cranberries in apple or orange juice instead of rum as well, if you like. I haven't tried tea yet, but it sounds great, too! As apples contain large amounts of pectin, here it would not so much have the role of stabilizer in food, but it thickens the jam a bit. You can add some jam/ gelling sugar instead (it contains pectin as well). Then you should reduce the honey, and sweeten up to your taste. If you give it a go, let me know how it turned out :)
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteI love the flavors in your jam, Tanja! This would make such a nice gift!
ReplyDeleteTanja, ovo je prekrasno. Kakava kombinacija! :)
ReplyDeleteThe honey apple rum jam sounds delicious. I think I could maybe serve this with some pork chop? I bet it would be perfect ;).
ReplyDeleteI could almost smell it! Wonderful!
ReplyDeleteOvo odlično izgleda, moram isprobati.
ReplyDeleteWhat an intriguing mixture of ingredients! I absolutely LOVE your jam recipes! Thanks for sharing them!
ReplyDeleteI love this recipe! It makes me want fresh bread, and top this lovely jam on it, perfect breakfast choice:-) Gorgeous, Hugs, Terra
ReplyDelete