2012-12-28

Apple Pie Jam (Džem od karameliziranih jabuka) & Edible Gift Roundup 2012

This year I decided to make Christmas more personal and focused on sweet edible Christmas gifts. Dressed up in festive packaging, over 60 packages found their way to friends, working colleagues and family...:) This is just a small round-up of sweet treats that I have made, I did not have enough time to make photos of all packages.I include the recipe for  delicious Apple Pie Jam (Bratapfel-Marmelade), a Christmas jam packed with wonderful flavours that looks so beautiful in jars. This jam tastes great on homemade bread for breakfast, but I also highly recommend it as  a fantastic filling for cakes, muffins or sweet empanadas






Apple Pie Jam







For 4 small jars (4 x 210 ml) you will need:
  • 1 kg apples, peeled and sliced (into cubes)
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon vanilla essence (I used homemade)
  • 3 teaspoons brown sugar
  • 4-5 teaspoons of dried cranberries, chopped 
  • juice of one lemon
  • 500 grams of jam sugar 1:2
  • 2-3 tespoons of rum 

Method
  • Wash, peel and cut apples in cubes. 
  • Add brown sugar in a pan, let sugar melt  and caramelize. 
  • When melted, add apple cubes and cook by low heat for about 10 minutes, stirring occasionally. 
  • Then after about 10 minutes add jam sugar cinnamon, chopped cranberries, vanilla essence and freshly squeezed lemon juice. 
  • Cook for another 6-8 minutes. Skim off foam, if needed.   
  • Spoon the hot jam into sterilized jars, sprinkle some rum on top, seal tightly and then turn jars around, and let cool. After opening a jar, keep the jam in refrigerator.




Cookie gifts for working colleagues: Chocolate Delights, Butter cookies with chocolate glaze, vanilla jam cookies




 
For all cookie recipes click here


  • Butter cookies with chocolate glaze (recipe is coming soon)








Volim predbožićno pravljenje kolača i keksića, koje mene jako veseli i smiruje, maksimalno uživam u tome. Prošle godine sam po prvi put pravila jestive poklone, samo nekoliko komada, i bili su totalni hit, pa sam za  ovu godinu odlučila praviti više paketića, što za prijatelje, za radne kolege, i bili su više nego odlično prihvaćeni. Divno je kad vidiš da ima ljudi koje domaće iskreno cijene, mene to jako veseli! 

Pravila sam više vrsta marmelada: medni džem od jabuka s pečenim sjemenkama suncokreta, marmeladu s kruškama i jabukama (recept slijedi uskoro) i džem od karameliziranih jabuka s brusnicama i rumom, te raznorazne keksiće. Kada sam završila prvu turu keksića za suprugove radne kolege, 40 poklončića, prije nego što smo ih poslagali u ogromnu torbu sam iskoristila priliku da ih na brzinu uslikam. Nažalost fale mi drugi jestivi pokloni, npr. prhka makovnjača, bombice s rumom, kokos kuglice, kuglice s lješnjacima, tako je brzo sve bilo raspodijeljeno da nisam uspjela uslikati ništa od toga. 

Recept za džem od karameliziranih jabuka s brusnicama i rumom je pravi zimski, blagdanski džem, okus cimeta, ruma i karameliziranih jabuka će vas oduševiti ne samo kao namaz na domažem kruhu za doručak, poslužiće i kao mirisno i preukusno punjenje u kolačima, u muffinima ili slatkim empanadama.





Za 4 staklenke (4x 210 ml) je potrebno:
  • 1 kg jabuka, oguljenih, isjeckanih na kockice
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica esencije vanile (upotrijebila sam domaću)
  •  3 žlice smeđeg šećera
  • 3-4 žlice sušenih brusnica, isjeckane
  • svježe ocijeđen sok 1 limuna
  • 500 g šećera za želiranje 1:2 
  • 2-3 žlice ruma
 Priprema:
  • Jabuke oguliti, očistiti i isjeckati na kockice.
  • U dubokoj tavi ili loncu s debelim dnom staviti smeđi šećer, pustiti na slabijoj vatri da se otopi i karamelizira. 
  • Kad šećer posmeđi i kad se otopi, dodati jabuke, te oko 10 minuta na slabijoj vatri kuhati, povremeno miješajući.
  • Nakon 10 minuta u jabuke dodati šećer za želiranje, cimet, esencija vanile, limunov sok i brusnice, prokuuhati još jednom 6-8 minuta. Ako jabuke pjene, pjenu odstraniti. 
  • Na kraju, po želji dodati malo ruma u džem, promiješati.
  • Vrući džem izlijte u sterilizirane staklenke, odmah zatvorite poklopcem (na koje stavite 2-3 kapljice ruma prije zatvaranja), pa ih okrenite naopako. Pustiti da se ohlade.
  • Čuvati na tamnom mjestu, a kada staklenku otvorite, džem držite u hladnjaku.





Vanilice, puter keksići s glazurom od čokolade, Banini keksi, chocolate delights






Banini Jam cookies, Butter cookies, Chocolate Delights





 Ako želite isprobati neke od ovih keksića, kliknite na linkove s receptima:

  • Butter Cookies (recept slijedi uskoro)




 Svim mojim dragim čitaocima želim ugodne praznike i sve najljepše u Novoj godini!







26 comments:

  1. A divine jam, I'm sure!

    Best wishes for the New Year!

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much Rosa!
      Wishing you a happy New Year filled with all that is beautiful!!

      Tanja

      Delete
  2. Draga Tanja, ovi paketići izgledaju prelepo. DŽem mi dovde miriše. Prelepo! A ideja da pokloni ove godine budu ručno napravljeni slatkiši je mnogo dobra. Usvajam je za sledeću godinu.
    Srećni praznici i tebi i da ih provedeš u lepo raspoloženju.
    P.S
    Moja ulaznica za igricu Ajme se upravo hladi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala od srca na lijepim željama, Zoka!
      I tebi i tvojim najmilijima želim sve najbolje u Novoj godini!!

      PS. Jedva čekam ulaznicu, biće sigurno odlična!:)

      Delete
  3. Ma tko se ne bi veselio ovakvom poklonu. Želim ti sve najbolje u Novoj godini i da se lijepo provedeš za blagdane!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Tamara!
      I tebi i tvojima želim sve najbolje za Novu godinu, da se lijepo provedete i proveselite!

      Puno pozdrava :)

      Delete
  4. Prerasna marmelada, i mene čekaju jabuke, ovo je dobra ideja...a što se tiče poklončića i ja najviše volim darivati svoje rukotvorine i uvijek su svi zadovoljni...Sve najbolje za blagdane!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Ingrid na lijepim željama! I ja sam od prošle godine počela darivati jestive poklone, lijepo je vidjeti kad je dobro prihvaćeno od strane darivanih (a na sreću su se jako obradovali, svi vole domaću hranu), tako da ću i ubuduće spremati takve poklončiće :) S jabukama bi se mogao napraviti i sjajan chutney, receipt još nije objavljen, čeka u draftu... Sve najbolje u Novoj godini!

      Delete
  5. Predivno!
    Sve najbolje u Novoj 2013.!

    ReplyDelete
  6. Your jam sounds heavenly, Tanja! What a lovely edible gift!

    ReplyDelete
  7. Really wonderful presents! They all so warm and so nice.

    The jam sounds just irresistible:)

    ReplyDelete
  8. Draga Tanja, ovi paketici su toliko medeni, da bih rado pozelela bar 3 ispod jelkice :) Dzem verujem da je preukusan, posto sam veliki ljubitelj karameliziranih jabuka, recept belezim za isprobavanje.
    Srecni praznici draga, uzivaj u ovim novogodisnjim carolijama! Pozdrav!

    ReplyDelete
  9. Savršeno sve izgleda. Na žalost, kod nas bi, da čovjek uspije nabaviti ovako prikladne staklenke, pa papir za poklopce, pa natpise, sve koštalo strašno puno. No, ono najvažnije je: da uspije nabaviti! Koliko se samo namučim naći nešto malo bolje ili drukčije, nemaš pojma.

    ReplyDelete
  10. Stunning pictures Tanja and a matchingly beautiful recipe
    Wishing you a new year full of joy,laughter, success and magic

    ReplyDelete
  11. Jako dobra ideja, sigurna sam da je aroma pekmeza fantastična :) Želim ti sve najljepše u novoj godini!

    ReplyDelete
  12. Ne dijelim poklone za praznike, samo djeci. Probala sam jedne godine da poklanjam keksiće koje sam sama napravila i zauzvrat sam dobila neprekrivenu ravnodušnost, okružena sam ljudima koji vole samo "kremaste" kolače (tanka korica, puding i na vrhu ogavni biljni šlag).
    Džem ću probati da napravim čim malo prezdravim, volim ovakve stvari.
    Srećna Nova Godina.

    ReplyDelete
  13. What a beautiful jam!
    Happy New Year!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Alisha!
      Wishing you and you dear ones a Happy New Year too!

      Delete
  14. Bravo za ovakve poklone, ti su i meni najdraži i uvijek ih volim i primiti i darivati, a posebno uživam u njihovoj pripremi !
    Džem ti je odličan, jako mi se sviđa !
    Sretnu Novu godinu i sve najbolje tebi i tvojima želim !

    ReplyDelete
  15. Tanja,sve najbolje u Novoj godini!!:)

    ReplyDelete
  16. Prekrasno, divno si to složila. Sretna ti nova!

    ReplyDelete
  17. Честита Нова година!

    ReplyDelete

  18. Draga Tanja, tebi i tvojoj familiji svako dobro u Novoj godini!

    ReplyDelete
  19. Sve najbolje draga Tanja u Novoj 2013. g. od srca želim!

    ReplyDelete
  20. Krasni paketići! Sve najbolje!

    ReplyDelete

Thank you for visiting & leaving a comment!
Hvala na posjeti i Vašem komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...