Ponekad mi se, i to ne samo ljeti, prohtje neka fina salatica, onako sa šunkicom, ili tunjevinom, sirom... Ah, varijacija ima bezbroj... U zavisnosti sta se nalazi tog trenutka u frižideru kombinacije mogu biti maksimalno originalne, ali gotovo uvijek ispadnu jako dobre... Ovog puta mi se jela rukola, koja se mnogo koristi kao salata u mediteranskom području, pripremljena sa maslinovim uljem, sirćetom, parmezanom ili mozarella sirom. Ponekad se rukola priprema i kuvana ili blanširana. Ja lično obožavam baš varijantu sa maslinovim uljem i parmezanom, uz dodatak neke fine italijanske šunke (kao u ovom slučaju Prosciutto Italiano, koji je sazrijevao 11 mjeseci), čašice crnog vina i domaćeg baguetta (premazanim maslinovim uljem sa izgnječenim cešnjakom)...Milina. Mmmmh....
Sastojci (1-2 osobe):
- 130 g rukole
- 100 g Prosciutto Italiano (San Daniele ili neki drugi)
- 40-50 g Parmiggiano Reggiano
- 6 koktel paradajščića
Marinada:
- Aceto Balsamico Bianco
- sol, biber po ukusu
- 1 žličica meda
Priprema:
Oprati rukolu, paradajz.
Prepoloviti koktel paradajze, isjeći šunku, naribati parmezan na ribežu (ja ga volim krupnije, po želji izrendati finije. Sve izmiješati u jednoj posudi.
Prepoloviti koktel paradajze, isjeći šunku, naribati parmezan na ribežu (ja ga volim krupnije, po želji izrendati finije. Sve izmiješati u jednoj posudi.
Marinadu (Vinaigrette) pripremiti u drugoj posudici.
Omjer (sirće) 1: 2 (maslinovog ulja), te dodati žličicu meda.
Omjer (sirće) 1: 2 (maslinovog ulja), te dodati žličicu meda.
Male Baguette kruščiće pravim po receptu preuzetog iz Chefkoch.de. Brzo su gotovi, pravim ih često, ponekad i sa integralnim brašnom, i odličnog su ukusa!
Potrebno je ( za 10-12 malih baguetta):
- 0,5 kg brašna
- 1 suha germa
- 300 ml mlake vode
- 10 g morske soli
- 1 kašika meda
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 češnja bijelog luka
Priprema:
Sve sastojke izmiješati, dobro izmijesiti i ostaviti da se tijesto digne. Nakon otprilike 20-25 minuta, premijesiti, opet ostaviti da se tijesto digne. Premijesiti treći put, onda oformiti štangice, posuti brašnom (ovaj put nisam, nego sam tijesto premazala maslinovim uljem u kojem sam izgnječila 2 češnja bijelog luka).
Sve sastojke izmiješati, dobro izmijesiti i ostaviti da se tijesto digne. Nakon otprilike 20-25 minuta, premijesiti, opet ostaviti da se tijesto digne. Premijesiti treći put, onda oformiti štangice, posuti brašnom (ovaj put nisam, nego sam tijesto premazala maslinovim uljem u kojem sam izgnječila 2 češnja bijelog luka).
Peći na 200 °C otprilike 20 min. Servirati tople uz salatu.
Rucola-Salat mit Prosciutto Italiano und Parmigiano Reggiano
Benötigt werden (1-2 Personen):
- 130 g Rucola Salat
- 100 g Prosciutto Italiano
- 40-50 g Parmigiano Reggiano
- 5-6 Coktail Tomaten
Für die Marinade:
- Olivenöl
- Aceto Balsamico Bianco
- Salz , Pfeffer (je nach Geschmack)
- 1 TL Honig
Zubereitung:
Den Rucola-Salat und die Tomaten waschen und kleinschneiden. Prosciutto dann in Streifen schneiden und den Parmigiano mit einer Gemüsereibe oder Gemüseschäler in grob (wie ich es mag) oder fein raspeln.
Den Rucola-Salat und die Tomaten waschen und kleinschneiden. Prosciutto dann in Streifen schneiden und den Parmigiano mit einer Gemüsereibe oder Gemüseschäler in grob (wie ich es mag) oder fein raspeln.
Alles zusammen in eine Schüssel geben und vermischen. Die Marinade besteht aus einem Teil Essig und zwei Teilen Öl. Dazu kommt noch eine Prise Salz, Pfeffer und ein TL Honig.
Kurz vor dem Servieren die Marinade in den Salat hinzugeben, kurz durchmischen, dann auf einem separaten Teller am besten mit selbstgemachten Brötchen oder Knoblauchbaguette (habe ich gemacht) servieren. Einfach, lecker!
Rezept für 10-12 kl. Baguettes (Partybrotstangen)
Zutaten:
- 0,5 kg Mehl
- 1 Pkg Trockenhefe
- 300 ml lauwarmes Wasser
- 10 g Meersalz
- 1 EL Honig
Zubereitung:
1. Alle Zutaten verkneten, den Teig gehen lassen, dann nochmals durchkneten.
2. Längliche Stangen formen, auf ein mit Backpapier belegtes Backblech legen und nochmals gehen lassen.
3. Bei 200 C Heissluft ca. 20 Min. backen, bis die Brötchen/Baguettes goldbraun sind.
obožavam ovo, super!
ReplyDeleteVolim sve sastojke, a i izgledom obecava!
ReplyDeletejao tanja kakva divota. kao da je ljeto vani a ja sjedim negdje na nekoj terasi uz more i jedem ovu divotu..
ReplyDeleteosvježila si mi ovaj kišan dan
Stvarno Tanja jako lepo izgleda...
ReplyDeleteliebe tanja
ReplyDeletees sieht nicht nur appetitlich aus bin mir tausend prozentig sicher es schmeckt auch sooooo
:))))
liebe grüße
leyla
DELICIOUS!!
ReplyDeleteHave a great day!
Betty
Hvala na komentarima Tamara, Jasna, Miodrag :)
ReplyDeleteAndrea, to je moj nacin da makar na nekoliko minuta pobjegnem i barem malo dobijem "feeling" toplijih dana ;)...I kod nas ovdje je tmurno i kisno, i to vec danima... Ali, ne dajmo se... sanjariti se, pa makar i uz pomoc hrane, uvijek moze! :)))
Leyla, vielen Dank! liebe Grüsse :)
Thanks for stopping by, Betty!
ReplyDeleteHave a great day too!
Tanja
Thanks for the following. I'm following you back!
ReplyDeleteAll the best,
Betty :)
kako fino i kako osvježavajuće!
ReplyDeleteSalata za desetku!!!!
ReplyDeleteSieht sehr lecker und gesund aus. Grüsse...
ReplyDelete*hmm* darauf hätt ich jetzt total Lust, auch wenn's erst 9 ist, du hast mich überzeugt! :)
ReplyDeleteTanja draga, imas nagradu na mom blogu!
ReplyDeleteTanja, tako jednostavno, a najbolje, zar ne? I ja često poželim salatice, jedem ih i u jesen i zimi, no najdraže su mi nekako ove hladne u vruće ljeto. Divota! Kombinacija sastojaka je okusom već dobro poznata i nenadmašna :)
ReplyDelete