2011-02-16

Rucola-salata sa Prosciuttom Italiano i Parmigianom Reggiano

Ponekad mi se, i to ne samo ljeti, prohtje neka fina salatica, onako sa šunkicom, ili tunjevinom, sirom... Ah, varijacija ima bezbroj... U zavisnosti sta se nalazi tog trenutka u frižideru kombinacije mogu biti maksimalno originalne, ali gotovo uvijek ispadnu jako dobre... Ovog puta mi se jela rukola, koja se mnogo koristi kao salata u mediteranskom području, pripremljena sa maslinovim uljem, sirćetom, parmezanom ili mozarella sirom. Ponekad se rukola priprema i kuvana ili blanširana. Ja lično obožavam baš varijantu sa maslinovim uljem i parmezanom, uz dodatak neke fine italijanske šunke (kao u ovom slučaju Prosciutto Italiano, koji je sazrijevao 11 mjeseci), čašice crnog vina i domaćeg baguetta (premazanim maslinovim uljem sa izgnječenim cešnjakom)...Milina. Mmmmh....


Für Rezept in Deutsch bitte scrollen:




Sastojci (1-2 osobe):


Marinada:
  • Aceto Balsamico Bianco
  • sol, biber po ukusu
  • 1 žličica meda

Priprema:

Oprati rukolu, paradajz.
Prepoloviti koktel paradajze, isjeći šunku, naribati parmezan na ribežu (ja ga volim krupnije, po želji izrendati finije. Sve izmiješati u jednoj posudi.
Marinadu (Vinaigrette) pripremiti u drugoj posudici.
Omjer (sirće) 1: 2 (maslinovog ulja), te dodati žličicu meda.

Prije serviranja marinadu preliti preko salate, izmiješati, gotovo! :)


Male Baguette kruščiće pravim po receptu preuzetog iz Chefkoch.de. Brzo su gotovi,  pravim ih često, ponekad i sa integralnim brašnom,  i odličnog su ukusa!


Potrebno je ( za 10-12 malih baguetta):
  • 0,5 kg brašna
  • 1 suha germa
  • 300 ml mlake vode
  • 10 g morske soli
  • 1 kašika meda
Za premaz:
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 češnja bijelog luka

 Priprema:

Sve sastojke izmiješati, dobro izmijesiti i ostaviti da se tijesto digne. Nakon otprilike 20-25 minuta, premijesiti, opet ostaviti da se tijesto digne. Premijesiti treći put, onda oformiti štangice, posuti brašnom (ovaj  put nisam, nego sam tijesto premazala maslinovim uljem u kojem sam izgnječila 2 češnja bijelog luka).
Peći na 200 °C otprilike 20 min. Servirati tople uz salatu.








Rucola-Salat mit Prosciutto Italiano und Parmigiano Reggiano


Benötigt werden (1-2 Personen):
  • 130 g Rucola Salat
  • 100 g Prosciutto Italiano
  • 40-50 g Parmigiano Reggiano
  • 5-6  Coktail Tomaten

Für die Marinade:
  • Olivenöl
  • Aceto Balsamico Bianco
  • Salz , Pfeffer (je nach Geschmack)
  • 1 TL Honig

 

Zubereitung:

Den Rucola-Salat und die Tomaten waschen und kleinschneiden. Prosciutto dann in Streifen schneiden und den Parmigiano mit einer Gemüsereibe oder Gemüseschäler in grob (wie ich es mag) oder fein raspeln.
Alles zusammen in eine Schüssel geben und vermischen. Die Marinade besteht aus einem Teil Essig und zwei Teilen Öl. Dazu kommt noch eine Prise Salz, Pfeffer und ein TL Honig.
Kurz vor dem Servieren die Marinade in den Salat hinzugeben, kurz durchmischen, dann auf einem separaten Teller am besten mit selbstgemachten Brötchen oder Knoblauchbaguette (habe ich gemacht) servieren. Einfach, lecker!



Rezept für 10-12 kl. Baguettes (Partybrotstangen)
 Quelle: Chefkoch.de. Rezept adaptiert.

Zutaten:
  • 0,5 kg Mehl
  • 1 Pkg Trockenhefe
  • 300 ml lauwarmes Wasser
  • 10 g Meersalz
  • 1 EL Honig

Zubereitung:

1. Alle Zutaten verkneten, den Teig gehen lassen, dann nochmals durchkneten.
2. Längliche Stangen formen, auf ein mit Backpapier belegtes Backblech legen und nochmals gehen lassen.
3. Bei 200 C Heissluft ca. 20 Min. backen, bis die Brötchen/Baguettes goldbraun sind.














   

15 comments:

  1. Volim sve sastojke, a i izgledom obecava!

    ReplyDelete
  2. jao tanja kakva divota. kao da je ljeto vani a ja sjedim negdje na nekoj terasi uz more i jedem ovu divotu..
    osvježila si mi ovaj kišan dan

    ReplyDelete
  3. Stvarno Tanja jako lepo izgleda...

    ReplyDelete
  4. liebe tanja
    es sieht nicht nur appetitlich aus bin mir tausend prozentig sicher es schmeckt auch sooooo
    :))))
    liebe grüße
    leyla

    ReplyDelete
  5. DELICIOUS!!

    Have a great day!
    Betty

    ReplyDelete
  6. Hvala na komentarima Tamara, Jasna, Miodrag :)

    Andrea, to je moj nacin da makar na nekoliko minuta pobjegnem i barem malo dobijem "feeling" toplijih dana ;)...I kod nas ovdje je tmurno i kisno, i to vec danima... Ali, ne dajmo se... sanjariti se, pa makar i uz pomoc hrane, uvijek moze! :)))

    Leyla, vielen Dank! liebe Grüsse :)

    ReplyDelete
  7. Thanks for stopping by, Betty!

    Have a great day too!

    Tanja

    ReplyDelete
  8. Thanks for the following. I'm following you back!

    All the best,
    Betty :)

    ReplyDelete
  9. kako fino i kako osvježavajuće!

    ReplyDelete
  10. Sieht sehr lecker und gesund aus. Grüsse...

    ReplyDelete
  11. *hmm* darauf hätt ich jetzt total Lust, auch wenn's erst 9 ist, du hast mich überzeugt! :)

    ReplyDelete
  12. Tanja draga, imas nagradu na mom blogu!

    ReplyDelete
  13. Tanja, tako jednostavno, a najbolje, zar ne? I ja često poželim salatice, jedem ih i u jesen i zimi, no najdraže su mi nekako ove hladne u vruće ljeto. Divota! Kombinacija sastojaka je okusom već dobro poznata i nenadmašna :)

    ReplyDelete

Thank you for visiting & leaving a comment!
Hvala na posjeti i Vašem komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...