2012-01-21

Rosemary Garlic Bread~ Rosmarin-Knoblauch-Brot~ Kruh s ružmarinom i češnjakom

Für Rezept in Deutsch bitte scrollen:

Nothing beats a wonderful white, soft, airy and wonderfully chewy bread with a golden top brushed with garlic infused olive oil and fresh rosemary. I wouldn't mind eating this bread with a slice of Feta or goat cheese and fresh tomatoes everyday for the rest of my life. Honestly :)  





Rosemary Garlic Bread

Ingredients (makes 2 loaves)

Dough:
1 kg of all-purpose flour
1 pack active dry yeast
1,5 teaspoon salt
500-550 ml of lukewarm water

Spices for the topping:
2 cloves of garlic
2 teaspoons of chopped fresh rosemary
4 tablespoons olive oil

Method:

Preheat oven to 200 °C/  400°F.
Combine in a bowl flour, yeast, salt and water. Combine well. Then cover with a clean dishtowel and let it raise for 30 min.
After 30 min
. turn the dough out onto a lightly floured surface and gently punch it to deflate it. Let it raise for another 30 minutes.
Divide dough into two parts, shape it into two balls, gently press the top and place them in oiled baking pan.
For the topping chop garlic cloves with the rosemary until you have a coarse paste. Mix it into olive oil and set aside for a moment. Then sprinkle the loaves generously with the olive oil paste.

Bake at 200°C/ 400°F for 20-25 minutes or until the loaves are golden and sound hollow when tapped on the bottom. Cool on racks before slicing.

                                                                      ~o~o~o~o~~o~o~o~o~


Es gibt doch nichts leckereres als ein gut gewürztes, selbstgebackenes Brot. Gestern war mal wieder Knoblauch-Rosmarin-Brot dran, schmeckt einfach fantastisch, und der Duft während des Backens ist einfach unbeschreiblich....


Rosmarin- Knoblauchbrot
Zutaten (für 2 Brote)

Teig:

1 kg Mehl (Universal)
1 Pkg Trockenhefe
1,5 TL Salz
500-550 ml lauwarmes Wasser

Topping:
2 Knoblauchzehen, gehackt
2 TL frischer Rosmarin, gehackt
4 EL Olivenöl

Zubereitung:
Mehl, Hefe, Salz und Wasser in einer Rührschüssel zu einem glatten Teig verkneten.  Zugedeckt an einem warmen Ort zu doppeltem Volumen aufgehen lassen. Nach ca. 30 Min. Teig auf einer bemehlten Arbeitsfläche nochmals durchkneten und den Teig für weitere 30 Min. „gehen lassen“. Zwei Laibe formen, etwas flachdrücken. Backblech leicht mit Olivenöl bestreichen (oder Backpapier verwenden).
Für den Belag: gehackte Knoblauchzehen mit dem gehackten Rosmarin vermischen, bis eine grobe Paste entsteht.  Olivenöl hinzugeben. Für ein paar Minuten zur Seite stellen. Dann die Brote großzügig mit Olivenöl Paste bestreichen.
Im vorgeheizten Ofen bei 200°C für 20-25 Minuten goldbraun backen. Vor dem Aufschneiden gut abkühlen lassen.

   ~o~o~o~o~~o~o~o~o~



Volim peći kruh i peciva, kad god mogu i imam vremena rado ga ispečem jer mi nema ništa ljepše od mirisa dizanog tijesta. Ovaj kruh je aromatičan, fin, mek, mirisan i rado ga jedemo uz feta ili ovčiji sir s svježim rajčicama ili salatom. Finooooo :) 





Kruh sa ružmarinom i češnjakom



Sastojci (za 2 kruha)

Tijesto:

1 kg brašna (Tip 480/ Univerzal))

1 suhi kvasac

1,5 žličica soli

500 ml tople vode



Začini za nadjev:

2 češnja češnjaka

nekoliko grančica ružmarina

4 žlice maslinovog ulja


Priprema:

Zagrijati peć na 200°C.

U posudi od brašna, kvasca, soli i vode zamijesiti tijesto.

Pokriti krpom i na toplom mjestu pustiti da nadođe 30 min.

Nakon 30 min. premijesiti tijesto, i ostaviti ponovo da nadođe (otprilike 30 min.).

Podijeliti tijesto na dva dijela, formirati lopte od tijesta, lagano ih  pritisnuti na vrhu i staviti u podmazan pleh.

Za nadjev: U posudi izmiješati maslinovo ulje, sitno iscjeckani češnjak i izlomljene grančice ružmarina.

Promiješati žlicom. Pustiti desetak minuta da odstoji.

Premazati kruh, i utisnuti komadiće češnjaka i ružmarina.

Peći 20-25 min. na 200°C dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Pustiti da se dobro ohladi prije serviranja.




26 comments:

  1. Što volim ukusne hlebove, verujem da je ovaj mirisan i jedan baš od takvih - vrlo ukusan!

    ReplyDelete
  2. Sve pohvale Tanja, kruh mi izgleda prefino, mogu samo zamisliti kakav mu je miris i okus! Sigurna sam da je super.
    Pozdrav i kiss. :)

    ReplyDelete
  3. Nisam još pravila aromatizovn hleb, ali kad vidim ovako nešto oduševim se. Ovaj hleb moram isprobati!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nataša, ako voliš začinsko bilje, preporučujem da obavezno isprobaš! Meni nema ništa ljepše...:)

      Delete
  4. Ovo je nešto potpuno po mom ukusu.Obožavam da mesim hleb,a posebno me oduševljavaju ovakvi mirisni,kao tvoj.Super,Tanja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Irena! I ja volim da mijesim hljeb, totalno sam se navukla, pekarski gotovo i ne kupujem više...

      Delete
  5. Kako ti je dobar, predivno si ga napravila.

    ReplyDelete
  6. Kombinacija belog luka i ruzmarina mi je očaravajuća. Ja kad ga koristim u testu uvek posegnem za belim lukom u prahu i umesim ga u testo kao i ruzmarin. Nekako onaj u prahu mi se drugačije oseti. Ovakve stvari mogu jesti same za sebe i uživati u mirisima.

    ReplyDelete
  7. Ovo je sigurno bilo mirisno i ukusno.

    ReplyDelete
  8. Ja volim ovakve slane muffine, odlicno!

    ReplyDelete
  9. TAMARA- Ovo nije muffin, već okrugli kruh od pola kg promjera 18 cm (koristila sam kalup za torte). Doduše, izgleda kao poveliki muffin :)

    ReplyDelete
  10. Imam skoro isti bakin recept za kruh i kad ga budem radila, napravit ću pola s ovim tvojim nadjevom jer mi se sviđaju dodaci kruhu :)

    ReplyDelete
  11. This bread looks heavenly. Rosemary flavored breads are some of my favorites.

    ReplyDelete
  12. Svidja mi se sve od sastojaka, bas pravi mediteranski hleb... ali fotke su ti tako divne i pune suuunca, svaki put mi ulepsaju dan kada ih vidim!:)))

    ReplyDelete
  13. Baš po mom ukusu, ružmarin i češnjak...

    ReplyDelete
  14. Savršeni sastojci, ovaj kruh sigurno je više nego odličan. Miriši i preko ekrana:)

    ReplyDelete
  15. Aromatic, beautiful and delicious bread!

    ReplyDelete
  16. I can smell the wonderful flavoures till here (or maybe I am just hallucinating). I am so tempted to try your luscious bread, I realy d like some badly now. thanks so much for sharing Tanja =)

    ReplyDelete
  17. Predivan je... Volim hlebove sa mirisom belog luka, a i ruzmarin mu sigurno da predivnu aromu! :) Kao sto si i sama rekla - jos samo parce fete... :)

    ReplyDelete
  18. Tanja this looks wonderful..love the good bread especially so flavorful like yours..Great photos and recipe!!! Well done my friend!

    ReplyDelete
  19. I love the smell of rosemary bread baking in the oven.

    ReplyDelete
  20. Ovo je moja najdraža kombinacija okusa: ružmarin i češnjak. Predivno!

    ReplyDelete
  21. I wouldn't mind eating this bread everyday either. Looks great, Tanja!

    ReplyDelete
  22. nema nista bolje od mirisa domaceg kruha tek izvadjenog iz pecnice =)
    ne znam kako uvijek zaboravim staviti ruzmarin, a mogu zamisliti kako lijepo mirise dok se pece =)))

    ReplyDelete

Thank you for visiting & leaving a comment!
Hvala na posjeti i Vašem komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...