Anything with ricotta is fine with me. More than fine :) I love ricotta flavour in desserts, especially in cakes, and one of my favorites is lemon ricotta cake. Readers who are following me for a while now know that I am in love with lemons, especially in cakes! I have adapted one of my dearest recipes for lemon ricotta cake (will post it soon) , made a few changes and the result was this orange ricotta cake. Ricotta cheese adds flavour and richness to this simple and very moist cake, and if you use homemade ricotta, it will taste even better! Have you ever made ricotta at home? It is so easy to make, inexpensive, and once you make it, you will be in love with the taste of it! If you are interested in a tutorial how to make homemade ricotta cheese, let me know!
Für deutsche Übersetzung bitte HIER klicken
Orange Ricotta Cake
(for round baking pan 24-26 cm)
Ingredients
3-4 oranges, sliced (organic)
250 g cake flour (or all-purpose flour)
100 g butter (room temperature)
170 g sugar
250 g ricotta cheese
3 eggs
grated lemon zest & juice of 1/2 lemon
1 teaspoon grated orange zest
juice of 1 orange
1 1/2 teaspoons of baking powder
pinch of salt
Method
1. Preheat the oven to 180°C / 350 F.
2. Use parchment paper for the baking pan.
3. Slice the whole oranges thinly, then place them at the bottom of the baking pan, and baking sides.
3. In a bowle beat the butter, sugar and ricotta cheese until creamy, set aside.
Separate eggs (yolks from the white), stir the yolks into the dough.
4. In another bowl beat the whites until stiff.
5. Add to the dough sifted flour, baking powder, salt, lemon & orange juice and zest, combine well.
6. Stir in stiffed egg whites (with a wooden spatula), until it is just combined.
7. Pour the batter into the prepared baking pan.
8. Bake at 180°C / 350 F for 40- 45 minutes or until a skewer inserted comes out clean.
Serve warm or cold.
Ako me redovno pratite, sigurno znate da sam veliki limunoljubac, volim limun ponajviše u kolačima, stalno isprobavam nove recepte, ali ne stižem da ih objavim. Danas ću podijeliti s vama adaptiranu verziju meni najdražeg kolača od ricotte i limuna (recept ću objaviti drugom prilikom), ovog puta s narančama (a ima i malo limuna :)) Imala sam lijepe, nešpricane naranče iz organskog uzgoja, pa sam malo eksperimentirala, i dobila sam jako ukusan, sočan, fin kolač. Uz to sam imala i dovoljno domaće ricotte, koju je vrlo lako napraviti, podijeliću uskoro receptić s vama!
Kolač s narančom i ricotta sirom
(za kalup 24-26 cm promjera)
Sastojci
3-4 naranče (iz organskog uzgoja) , isječene na tanke kriške
100 g maslaca (sobne temperature)
250 g brašna (glatko)
3 jaja
250 g ricotta sira
170 g šećera
1,5 žličice praška za pecivo
sok + korice 1/2 limuna
prstohvat soli
sok 1 naranče
korice 1/2 naranče
Priprema
1. Peć zagrijati na 180° C.
2. Kalup obložiti papirom za pečenje.
3. U posudi umutiti maslac, šećer i ricottu, dok ne dobijete kremastu smjesu. U ovu smjesu dodati 3 žumanjka, a bjelanjke u zasebnoj posudi izmutiti u čvsti snijeg.
4. U smjesu s žumanjcima postepeno dodati prosijano brašno s praškom za pecivo, dodati so, limunov i narančin sok te izribane korice limuna i naranči, i umutiti.
5.Spatulom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka u tijesto, taman toliko da se svi sastojci sjedine.
6. U kalupu ravnomjerno rasporediti tanko najsečene kriške od naranči, po dnu i sa strane.
7. Smjesu izliti u kalup.
8. U prethodno zagrijanoj pećnici peći na 180°¨C 40-45 minuta. Test s čačkalicom.
Servirati toplo ili hladno. Uživati!
Your ricotta cake is so pretty, Tanja. I love the way you lined the baking pan with orange slices - it makes a lovely presentation!
ReplyDeleteThank you Laura! :)
DeletePredivno, izgleda sočno i sigurno miriši krasno :) Jako volim te okuse, nježni su i takvi kolači nemaju mane, a i ove naranče s vanjske strane su super :)
ReplyDeleteHvala Anja :)
DeleteTorta je san snova!!!
ReplyDeleteHvala Vera! Jednostavna, ukusna i efektna, takvi kolači su mi jako dragi :)
DeleteDivno izgleda, volim takve,nepretenciozne, jednostavne kolače koji su prepuni okusa i sočnosti. Bilježim za, ipak, malo hladnije dane.
ReplyDeleteAko isprobaš, javi utiske! :)
DeleteOvo je stvarno predivno.. i dekorirano a sigurno i ukusno :)
ReplyDeleteA vjerujem i jakooo sočno.
Naranču obožavam tako da bi mi sigurno bilo fino!
Hvala Aria :) Da, kolač je jako sočan!
Deletepredivan kolač!
ReplyDeleteBaš mi je drago da su naranče dobile glavnu ulogu, a ne limun. Još da mi je doći do nešpricanih naranči ...
ReplyDeleteMalo za promjenu da i naranči dam glavnu ulogu, a ne (opet) limunu :) Što se nešpricanih naranči tiče, ja ih kupujem u Bio-tržnici, malo su skuplji, ali se isplati, okus je veličanstven...
DeleteWOW, beležim.
ReplyDeleteHvala Senka, javi dojmove kad budeš isprobala :)
DeleteSvidja mi se kako izgleda... sledeci put stavi i ekstrakt od badema i videces razliku...
ReplyDeleteOdlična ideja, volim okus badema, moraću isprobati idući put!
DeleteKolac izgleda fenomenalno, i znam da fino mirise, jer sadrzi i koru narandze u sebi.
ReplyDeleteRicota je jedna od onih divnih namirnica koje daju bezbroj mogucnosti za kreativnost!
Hvala Jasna! Ricotta sir je i meni jako draga namirnica, volim ga jesti uz domaći kruh, ali i u desertima, salatama...Varijanti ima bezbroj, mljac :)
Deleteso pretty love how you got the oranges on it
ReplyDeleteThank you, Rebecca!:)
DeleteПрекрасен кейк,Таня!И много ефектен!Рецептата е супер,браво!
ReplyDeleteПожелавам ти хубав ден!
Благодаря ти, Роси!
DeleteХубава да бъде и за теб :)
Поздрави
Zamaman kolač punog okusa i mirisa.
ReplyDeleteHvala, Dilajla :)
DeleteUh,kako ja volim ovakve kolače,izgleda famozno!
ReplyDeleteI ja ih obožavam :) Hvala ti, Irena!
DeleteI love ricotta anything too and this cake is now high on my baking list
ReplyDeletethank you for the inspiration Tanja and for the stunning pictures
Thank you, dear friend! Let me know if you liked it :)
DeleteTanja, prelepa je! Fotke i torta, perfect! :)
ReplyDeleteNisu ni blizu fantastične kao tvoje čarobne tortice:) Hvala ti :)
DeleteBaš i nisam neki ljubitelj ovog tipa kolača, ali su sastojci tako fini da obećava mekanu i sočnu strukturu. Ovo će biti odličan izbor za vrele dane, da lepo osveži.
ReplyDeleteDa, kolač ja jako mekan i sočan, Taci! Ako se odllučiš isprobati ovaj kolač biće mi drago ćuti tvoje utiske!
DeleteTorta izgleda predobro i prefino, a kombinacija okusa zvuči jako osvježavajuće!
ReplyDeleteHvala Nina :)
Deleteajme koja divota, obožavam i skutu i naranče....ovo ću svakako isprobati!
ReplyDeletečekam tutorial za izradu skute!
Važi, čim budem imala malo više vremena, budem napravila tutorijal za izradu skute!:)
DeleteI am a follower of your blog as it is inspiring.
ReplyDeleteI love everything you put here. I will always return.
Kiss.
Thanks for visiting my blog and your lovely comment, A Delicodoce!
DeleteBeautiful cake Tanja! I love the color and the recipe. I can't wait to see your take on ricotta! Enjoy your week ahead!!xoxo
ReplyDeleteThank you, Sandra :) Puno pozdrava!
DeleteZdravo tanja, ovaj kolac izgleda bozanstveno....! obozavam pomorandzu u kolacima, a strasno mi e dopadaju ove pomorandze koje ukrasavaju tortu...ja imam jedan slican recept ali je bez ricotte a umesto brasna se stavljaju mleveni bademi...moram da ga iskopam i stavim na blog...Ovu tvoju varijantu cu obavezno da probam...
ReplyDeletePozdrav iz Rima,
kako sočno izgleda!!! i ja obožavam kolače sa rikotom. a još kad je tu i narandža...njami
ReplyDeletebukmarkujem!:)
Delicious and beautiful, I love the ricotta in cake. Awesome perfect.
ReplyDeleteVidio sam već ovaj recept i sjećam se da sam se najviše divio kako si uspjela posložiti ove narančine kore. Ovo definitivno ne bih uspio napraviti. :))
ReplyDeleteAli da je okusom sigurno fina kao što se vidi iz tijesta (a inače obožavam bilo kakve kolače koje ima ovakvo slično tijesto) - to je sigurno! :)
Wonderful pictures and a really great recipe! I have to try it!
ReplyDeleteI'm so attracted by the orange slices on the side of the cake. It's so pretty!!! Orange slices, lemon slices... I don't know what else we can do it, but this is one of beautiful cake I've seen! Orange and ricota combination is fun too. I wish I can have a piece with my favorite earl grey tea!
ReplyDeleteOvo je kao da se sunčeko spustilo na tanjur! :) Prekrasno, mogu zamisliti miris i tek!
ReplyDeleteNekoliko puta sam videla recept za neki jako slican kolac, ali jos nisam probala. Zamisljam da mu je ukus fenomenalan! A svakako jako dekoartivno izgleda...
ReplyDeletedivan kolačić!!!! :)
ReplyDeleteRicotta cake sounds amazing!
ReplyDeleteZanimljiva kombinacija, svidja mi se jako, volim takve 'biskvitaste' kolace, tocno mogu zamisliti i miris i okus mmmmm ;))
ReplyDeleteThis cake looks so amazing and delicious! Greetings from my kitchen!
ReplyDeletelooks delicious! thanks for following! took you to my blog roll :)! all the best! M.*
ReplyDeleteTanja, this cake is gorgeous. I can almost taste its citrusy freshness!
ReplyDeleteNever had a ricotta cheese cake before, this sound so yummy!
ReplyDeleteOdlična je, rastu mi zazubice gledajući!
ReplyDeleteajmeeee:)))) predivnoo!!
ReplyDeleteOooo, ovo bi se moglo probati s paškom skutom, a baš joj je počela sezona! što mislite? ;) posjetite Siroteku - sjedište Paške sirane u blogosferi :D
ReplyDeletehttp://siroteka.wordpress.com/