I like chewy cookies, also crispy ones, and I love oatmeal cookies. There is nothing better than a fresh-baked cookie you can dunk into a cup of milk! Sooo good! You can bake oatmeal cookies for your friends, working colleagues, family, these make a wonderful home-made food gift!
Crispy Oatmeal Cookies
Inspired by Kleiner Kuriositätenladen.
Preparation Time: 15 min.
Cook Time: 10-12 min.
Yield: 5-6 dozen (depending on size)
Ingredients
500 g rolled oats
2-3 teaspoons of cranberries, dried (optional)
nuts, almonds (up to taste)
150 g natural brown sugar (Demerara)
320 g butter
4 eggs
200 g all-purpose flour
pinch of salt
3 teaspoons of baking powder
Method
1. Preheat oven to 170 °C/ 350 °F.
2. Roast oatmeal, 4-5 tbs of sugar, add butter, in a non-stick pan, for about 2-3 minutes. Stir constantly, then set aside, let cool completely.
3. In a large bowl beat remaining sugar, eggs and salt, until foamy.
4. Add flour and baking powder to the oatmeal, then stir in with a wooden spoon or large spoon.
5. Add the oatmeal-flour mix to egg-sugar mix, and beat until just combined.
6. Drop dough by rounded tablespoonfuls onto baking sheets.
7. Bake at 170 °C/ 350 °F for 10-12 minutes until light brown.
8. Cool on baking sheet for 2 minutes, then let cool completely on wire rack.
Tell me, what are your favourite cookies? I am curious...:)
xoxo,
Od jučer su naglo pale temperature od nekih 29 stepeni celzijusa na 11 stepeni, i palo mi je na um da bih danas mogla praviti keksiće, i ujedno podijelila recept za keksiće od zobenih pahuljica, koji su fino krckavi, jako ukusni, izdašni, i koje sam već pravila i za prijatelje, zgodan su poklončić, u dekorativnoj staklenki.
Keksići od karameliziranih zobenih pahuljica
Originalni recept adaptiran po mom ukusu.
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 10-12 minuta
Mjera: 4- 5 pleha (ovisno o veličini keksića)
Sastojci
500 g zobenih pahuljica (krupnih)
2-3 žlice brusnica ili grožđica (po želji)
grubo sjeckanih lješnjaka, badema (po želji)
320 g maslaca
150 g smeđi šećer (Demerara )
4 jaja
200 g brašna
1,5 praška za pecivo
prstohvat soli
Priprema
1. Pećnicu zagrijati na 170 °C, lim obložiti masnim papirom.
2. U tavi propržiti zobene pahuljice, 2-3 minute, zajedno sa 4-5 žlica smeđeg šećera, i maslacom, pri tom neprestano miješati. Ostaviti da se ohladi.
3. U velikoj posudi izmutiti jaja, preostali šećer, i sol otprilike 4 minuta, dok ne dobijete pjenastu smjesu.
4. Brašno i prašak za pecivo izmiješati i dodati u propržene zobene pahuljice, promiješati, te dodati smjesi od jaja i šećera. Izmiješati varjačom.
5. Žlicom oblikovati keksiće, i poredati na pleh obloženim masnim papirom.
6. Peći na 170°C 10-12 minuta, dok ne dobiju svijetlu smeđu boju.
7. Pečene keksiće izvaditi iz pećnice, ostaviti da se ohlade.
Koji su vaši omiljeni keksići? :)
Uživajte! Enjoy!
mljac :DDDD ovo moram isprobati :)
ReplyDeletePreporučam, zarazni su :) Hvala na komentaru!
DeleteVolim hrskave keksiće. Ideja za poklon,odlična!
ReplyDeleteHvala! I ja ih volim, naročito kad zatreba nešto za grickanje uz kafu...:)
DeleteKrasni su :)
ReplyDeleteHvala :)
DeleteBaš su super fini takvi keksići, radila sam slične, ali s čokoladom :)))
ReplyDeleteS čokoladom su sigurno odlični! Još ih nisma pravila, ali ću morati ;)
Deleteizvrsni keksići, super djeluje ovaj recept!
ReplyDeleteHvala Tamara, drago mi je da ti se dopadaju!
Deletethey look very tasteful!!!
ReplyDeleteThank you Nysa!
DeleteSuper ideja iskoristiti ovo zahlađenje za izradu keksića.
ReplyDeleteKad sam prvi put otkrila recept za zobene keksice, toliko su nam se dopali da sam ih pravila barem jednom nedeljno, nama su najdrazi bili sa kockicama cokolade, ali ova verzija sa karemliziranim pahuljicama me je potpuno osvojila i jedva cekam da ih isprobam!:))p.s. "homemade" pokloncici su najlepsi nacin da dragim osobama pokazete koliko vam je stalo do njih.:))
ReplyDeleteovo bi mogli postati moji omiljeni keksici :). cini mi se kao da su poput granole. svidjaju mi se zobene pahuljice...ide na print :)
ReplyDeleteI love a good oatmeal cookie but I normally make them with raisins. Certainly going to try them with some cranberries next time!
ReplyDeleteI ja ih volim...zdrava i ukusna verzija keksica!
ReplyDeleteI love oatmeal cookies, these look delicious!
ReplyDeleteAmazing cookies! I love how you styles them also! Thank you for visiting my blog...because it led me to YOUR blog! I love your site and hope to catch up with previous posts!
ReplyDeletejako su lepi i divno si ih uslikala!
ReplyDeletetako dekorativno izgledaju u teglici. Strava poklončić!
Oh yes, I really wish that this was a homemade gift sent to me. =) I now dream about having these yummy cookies and milk for snack, 2 in the morning!
ReplyDeleteVolim ovsene keksiće ali nikada do sada nisam karamelizovala ovsene pahuljice. Probam prvom prilikom. :)
ReplyDeleteOdlično izgledaju, moram isprobati.
ReplyDeleteHi Tanya! Oatmeal cookies are terrific! My mother taught me to put chopped apple, raisin, and walnuts in them. They are just so good for you as well as being tasty!
ReplyDeleteMy favorite all-time cookie, though is this one ... Chocolate Mint Snaps... take a look !
http://thespicegarden.blogspot.com/2010/02/cookie-monsters-pick.html
Volim ove keksice,ali mi je super ideja da se prvo karamelisu pahuljice. Super,super!
ReplyDeletevolim zobene kekisiće a sigurno su ovako s karameliziranim pahuljicama još i bolji
ReplyDeleteVolim ovakve keksice pune pahuljica i svega, ali mi je ovde bas zanimljivo sto se pahuljice pripremaju na ovaj nacin. Super!!! :)
ReplyDeleteChocolate chip cookies are my most favorite...but I love oatmeal cookies too especially if they have cranberries and are perfectly baked like yours! YUM!
ReplyDeleteSono molto felice di aver trovato il tuo blog su HC! Ricette molto interessanti e fotografie stupende, complimenti ;)
ReplyDeleteA presto
Sonia
Obozavam keksice od zobenih pahuljica, ali nikada ih nisam pripremala na ovaj nacin. Moracu da isprobam:)
ReplyDeleteZanimljivi keksići :))
ReplyDeleteOvo zvuči i izgleda odlično. Jedva čekam da ih isprobam. Etikete su super, a ideja poklanjanja keksića, pekmeza ...prijateljima je kod nas prihvaćena već par godina i to pruža puno veće zadovoljstvo nego neke druge varijante, zar ne?. I da ti odgovorim na pitanje: Moji najrdraži keksići (za sada).....http://cookbookhooked.blogspot.com/2012/04/keksi.html#comment-form
ReplyDeleteLp. Sanja
Volim sve kombinacije keksića od zobenih pahuljica :)
ReplyDeleteU zadnje vreme nešto sam zapela za keksiče :). Ovi tvoji izgledaju jako ukusno :).
ReplyDelete