2012-07-14

Muhallebi (Turkish Milk Pudding)

Für Rezept in Deutsch bitte HIER klicken:

How time flies... I cannot believe that I have published my last post a month ago! There are several reasons why it has been so quiet here, first of all it was so warm that I could not motivate myself to sit down and write, and secondly I have been (and still am) on a diet due to health problems. Nothing to worry about, but I have to eat healthier, and reduce my daily sugar intake to the minimum. Not easy when you love sweet treats and chocolate...I realize however, that this is only good for my well-being and my health, and after two weeks my cravings for sweets have reduced to a minimum, and after four weeks now I really can say that I feel fantastic, and have also lost weight, yay!  But lets get back to today's recipe: Muhallebi. It is a recipe that has been waiting to be published  for a while...Unfortunately this -very sweet- type of dessert is not going to be made at our home so soon again, but I recommend you to try it, it is delicious!
Muhallebi is a milk pudding thickened with rice flour or cornstarch. It may optionally be perfumed with rosewater or orange flour water, you may add chopped pistacchios, almonds, cinnamon, chocolate as well as mastic gum (mastic gum pudding). It is very easy to make and tastes best refrigerated.





 Muhallebi (Turkish Milk Pudding)

Ingredients (makes 4)

 

 500 ml milk
40 grams of rice flour
1 teaspoon rosewater
60 grams of sugar

chopped pistacchios or cinnamon (up to taste)

 

Procedure

  1. Mix the milk and sugar in a large saucepan and heating slowly, so as not to burn the milk, bring to a simmer.
  2. Make a slurry by dissolving the rice flour in some water and, stirring constantly, slowly add this mixture to the simmering milk.
  3. Simmer gently for 15 to 20 minutes, stirring frequently, until the mixture has thickened sufficiently to coat a spoon. Remove from the heat.
  4. Stir in the rose water.
  5. Pour into small ramekins and refrigerate until chilled and set.
  6.  Garnish with the chopped pistachios (or cinnamon)
    .



Ne mogu da vjerujem da je prošlo već mjesec dana od mog posljednjeg posta! Vrijeme tako brzo prolazi, ali nisam ni svjesna bila da je toliko vremena prošlo... Jedan od razloga mog pauziranja je prije svega bio period nesnošljivih vrućina, koje bih vrlo lako podnosila da sam negdje na moru, ali ovako je to bila osrednja katastrofa za mene... Inače obožavam ljeto, ali bilo je ipak prevruće! Što zbog vrućina, što zbog dijete koju mi je ljekar preporučio, nisam pretjerano često palila pećnicu, živjeli smo na salatama, LC kruhu, voćnim jogurtima.  Ne mogu reći da nisam imala krize za čokoladom, za kolačima, ali sad, nakon četiri tjedna stroge dijete se osjećam mnogo bolje i  izgubio se već i koji kilogram... Ali, vratimo se današnjem receptu za Muhallebi, meni omiljenom turskom desertu. Muhallebi su pudinzi od rižinog brašna ili od kukuruznog škroba, aromatizirani ružinom vodom ili narančom. Ili  čokoladom :) Mogu se dodati cimet ili sjeckani pistaci, po želji.

Ovaj recept mi već duže vrijeme čeka u draftu, i danas sam slučajno naletjela na fotografije, pa sam odlučila da ga podijelim s vama: 





 Muhallebi 

Sastojci (za 4 zdjelice)

500 ml mlijeka 
40 g rižinog brašna
60 g šećera
1 žličica ružine vode 

sjeckane pistacije ili cimet (po želji)



Priprema:

1.  U loncu izmiješati mlijekom sa šećerom, kuhati na maloj vatri, konstantno miješajući, dok mlijeko ne prokuha. 
2. U malo vode razmutiti rižino brašno, te postepeno uliti u mlijeko sa šećerom. 
3. Pustiti da kuha na najmanjoj vatri 15 do 20 minuta, neprestano miješajući puding. Paziti da ne zagori.
4. Dodati ružinu vodu (ako ne volite, izostavite).
5. Zgusnuti puding raspodijeliti u male zdjelice, pustiti da se ohladi u frižideru.
6. Prije serviranja posuti sjeckanim pistacijama ili cimetom.











35 comments:

  1. Baš sam se pitala kamo si nestala, jer sam primijetila da dugo nema novog posta ali vidim da si aktivna na FB stranici.
    Nisam nikad probala ništa slično, ali vrijedilo bi probati,s obzirom da je priprema jednostavna, a vjerujem da se umjesto ružine vode može koristiti i neka druga aroma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, na FB-u svratim redovno...:) Da, priprema je krajnje jednostavna, i umjesto ružine vode možeš npr. koristiti naranču, aromu badema i sl.

      Delete
  2. Veseli me, da se osječaš bolje :). I mi se trudimo, da jedemo zdravo i smanjiti šečer. Ponekad je stvarno težko, razumijem te :).
    Hvala na receptiču!Izgleda stvarno jednostavan, nisam ga još nikad probala...

    Pozdrav,
    Ana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, Ana :) Ponekad je stvarno teško kad su slatke delicije u pitanju, teško mi pada ne pojesti komad kad mi se negdje ponudi, ili kad ih ja pravim za goste, ali mislim da je to i stvar navike, s vremenom će (mi) valjda biti lakše... Učim se disciplini :) Pozdrav!

      Delete
    2. Da, da disciplina je prava...:) I ja se još učim :D.

      Delete
  3. Baš je zgodno, s finim aromama :) A za postove - tako sam se osjećala i ja, samo što nisam imala vremena za pisanje ni kuhanje. A sama također obožavam slatko, ali ga jedem jednom ili dvaput tjedno. Jer inače bih živjela na slatkišima :D

    ReplyDelete
  4. Ovaj puding od riže mi se jako svidja!
    Baš imam doma rižinog brašna i da nije ovak kasno
    sad bi ga odmah skuhala. :)
    Btw, krasan ti je blog!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, i tvoj blog mi se jako sviđa!!
      Puno pozdrava :)

      Delete
  5. I am sorry to hear about your health problems, but I am happy that you found a way to get better. Now this dessert look and sound perfect...i am not overeating on sweets but this could be perfect every once in a while! btw great pics!
    Have a lovely weekend and hopefully you will get better soon!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you, Sandra! Have a wonderful week, dear! :)

      Delete
  6. Drago mi je da si se vratila i a se osjećaš dobro! Fotke i recept su divni, a ti se samo drži!! :)

    ReplyDelete
  7. I meni je drago da si sad bolje.. a istina je da bi nam bilo lakše da smo na moru, ondje i sama puno lakše podnosim vrućine nego doma.
    Drago mi je što si objavila novi receptić, fotke su odlične i ne izgleda komplicirano za pripremu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Aria! Sad je kod nas fino zahladilo, tako da se da fino izdržati, ali bih ipak radije bila negdje na moru :) Da, puding je stvarno jednostavan za pripremu!

      Delete
  8. Znaš kako kažu: svako zlo za neko dobro. Tako je to što moraš smanjiti unos šećera više nego dobro:) Nadam se da ćeš i u kuhinji (ovoj tu) slijediti ono što moraš i obradovati nas manje slatkim varijantama slatkiša. Čini mi se da se ionako objavljuje previše slatkog, što nimalo ne doprinosi kulturi zdrave prehrane.
    Ovo je sigurno fino, ali kako ne mogu ovdje kupiti rižino brašno, morati će pričekati neka druga vremena.

    ReplyDelete
  9. Uh, i ja sam na LC ishrani vec 15 dana. Kriziram povremeno, ali sam do sada uspevala da svaku krizu ugusim breskvom . Kakav je to LC hleb? Pravis ga ili kupujes? Mnogo mi se dopada puding. Moracu da probam ali sa zasladjivacem. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znači, ima nas više na LC ishrani ovih dana :) Kruh ne kupujem, pravim ga... Imam nekoliko receptića koje sam isprobala, jedan od meni najukusnijih mi je "Dobar jutarnji kruh" s bloga Anita Šupe. Puding sa zaslađivačem još nisam pravila, budem morala isprobati :)

      Delete
  10. Extremely yummy Tanja.It's creamy texture is so appealing and appetizing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for visiting my blog and leaving a comment, Melange! I am glad you like the recipe :)

      Delete
  11. divan recept, a i fotke! ja obožavam tu ružinu vodicu u kolačima

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Tamarichka :) Ružinu vodicu sam tek nedavno počela koristiti, i ja ju obožavam u kolačima!

      Delete
  12. So simple and so delicious.
    I wish you to stay well and a good week for you.
    Kiss

    ReplyDelete
  13. Sorry you are having health problems my friend
    I hope you will be all better soon
    I personally love muhalabia..cold with rosewater it is hard to resis!

    ReplyDelete
  14. Sasvim zgodno za lagani desert...jos ako secer zamijenimo 'steviom' (prirodni zasladjivac bez kalorija) onda moze da se ukomponuje i u dijetu ...
    Uh, znam kako je biti na dijeti - bitno je da se sada bolje osjecas ;-)

    ReplyDelete
  15. Verujem da je preukusan sa dodatkom ruzine vodice. Recept je odlican, kao i fotografije :)

    ReplyDelete
  16. Baš mi je drago što si ga podijelila s nama, recept zvuči odlično, baš po mom guštu! Volim kada otrkrivam nove okuse i jela za koja nisam ni znala da postoje :)
    p.s. nada se da ćeš preživit na ovim vrućinama :)

    ReplyDelete
  17. Mislim da bi ovo bilo nešto što bi mi se jako svidelo. :)

    ReplyDelete
  18. izgleda tako zanosno sa tom gomilicom pistaćija...
    drž se, mislim da tek kad se skineš sa slatkog skontaš koliko je to organizmu trebalo...barem je tako kod mene:)
    a dobro zdravlje i bolja linija su najlepše nagrade!

    ReplyDelete
  19. Odlično izgleda, ja sam inače veliki fan riže na mlijeku, mora da je ružina vodica dodatno oplemeni.

    ReplyDelete
  20. Isprobala. :) Jako sam zadovoljna receptom i okusom, pre dobro! hvala Tanja!

    ReplyDelete
  21. Tanja...what a delicate and lovely dessert the Muhalleb (Turkish Milk Pudding)is...and it seems so very easy to prepare! Thank you for sharing :) xo Ally

    ReplyDelete
  22. Oh Tanja, I'm so sorry to hear about your health issues. Well good thing is that you now know and you are already changing your diet. I've been trying hard to eat less and do more exercise for health and lost about 5 lbs. With blogging on side, it's easy to put some weights. And I am not even baking and taking much sugar! Take good care, and hope you will get well. Now the milk pudding! How beautiful - love the simplicity of this pudding. I always love your dreamy photography. :-)

    ReplyDelete
  23. Tanja, I hope you will get well....

    Milk pudding this look sooooo delicious... Your photography is the best!!!
    Take care :)

    ReplyDelete
  24. Muhallebi sam jela u Bugarskoj, u jednom gradu na granici sa Turskom...Niko nije znao kako se sprema... Puding nije bio zasladjen, vec je bio prekriven slatkim ruzinim sirupom...
    Veliki pozdrav iz Skoplja
    Daniela

    ReplyDelete

Thank you for visiting & leaving a comment!
Hvala na posjeti i Vašem komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...