2013-01-15

Oats & Dates Cookies/ Keksići s datulama i zobenim pahuljicama



I am a big fan of oatmeal, especially in cookies. I love experimenting with ingredients I have on hand, then combining with oatmeal, and when they turn out crisp, and chewy inside, I trully enjoy every bite of it... When Sawsan posted her recipe for oats and dates ranger cookies, I bookmarked it right away and knew I would try it out soon. This was months ago, and since then I have been making these cookies regularly, for friends and guests, and all I can say is that they are always a hit! This recipe allows modifications up to your taste and preference, you can add nuts, once I have added chopped pistachios (a very good idea!), once I have added raisins instead of cranberries. Heavenly! If you do not know Sawsan's beautiful blog yet, I would strongly recommend you to visit her on Chef on Disguise, you will find an amazing mix of middle eastern cuisine with food around the globe, inspiring and precise recipes, and beautiful photography. 


Oats & Dates Cookies 

Slightly adapted from: Chef in Disguise

Makes about 40 cookies.

Ingredients:

113 g butter, room temperature
200 g brown sugar
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon baking soda
1,5 teaspoons vanilla essence (I used homemade)
1 egg
160 g all purpose flour
85 g rolled or instant oats
85 g pitted whole dates (optional: raisins)
110 g coconut flakes

 *You may add chopped nuts and/or pistachios, up to your taste.


Method:

  • Preheat oven on 180°C/ 375 F.
  • In a bowl beat butter with an electric mixer for about 30 seconds. Add brown sugar, baking powder and baking soda, combine well. Then add egg and vanilla essence, combine well. Beat in as much of the flour as you can with the mixer. Then with a wooden spoon, stir in remaining flour. Add coconut, oats, dates and mix until well combined. The dough will be crumbly, but it will be no problem to roll and form them in your hand. 
  • Press the dough in your hand and form balls. 
  • Leave 3-4 cm between cookie balls, place them on a baking sheet. 
  • Bake at 180°C/ 375 F for about 8 minutes until golden brown. Do not let them get too brown, this may happen quickly. 
  • Let cool. Enjoy!






Volim zobene pahulje, jedem ih, uz dodatak voća, s medom,  rado za doručak, redovno ih stavljam u kolače i keksiće, pravim često pogačice sa zobenim pahuljama, i vrlo rado eksperimentiram s njima. Kad sam na blogu Chef in Disguise otkrila recept za keksiće s datulama, odmah sam ga zabilježila i vrlo brzo i isprobala. Pun pogodak! Datule keksićima daju poseban šmek, i upozoravam vas, jako su zarazni i uz šoljicu kafe ili čaja nestaju u trenu! Slike već mjesecima čekaju u draftu, u međuvremenu sam ove kekse pravila mnogo puta, malo se igrala sa sastojcima, dodavala npr. sjeckane lješnjake, bademe, pa i pistacije (s pistacijama su meni lično najbolji). Recept dozvoljava modifikacije, pustite mašti na volju i iskombinirajte keksiće po vašem ukusu!



Keksići s datulama i zobenim pahuljicama

Originalni recept: Chef in Disguise, s malim izmjenama.


Za otprilike 40 keksića je potrebno

113 g maslaca, sobne temperature
200 g smeđeg šećera
1/2 žličice prašak za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone
1 jaje
1,5 žličice esencije vanilije (stavila sam domaću)
160 g brašna (oštro ili glatko)
85 g zobenih pahulja
110 g kokosa
85 g sjeckanih datula (ili grožđica)

* Možete dodati sjeckane lješnjake, orahe ili pistacije, po ukusu. 


Priprema:
  • Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite lim papirom za pečenje.
  • U zdjeli pjenasto izradite maslac, otprilike 30 sekundi. Dodajte šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, izmiješajte. Umiješajte jaje i vanilu, pa postepeno dodajte brašno, onoliko koliko mikser može podnijeti,  jer će tijesto biti jako gusto. Ostatak brašna dodajte i umiješajte spatulom. Na kraju umiješajte zobene pahulje, kokos, sjeckane datule. 
  • Tijesto će biti mrvljivo, ali ne brinite, formiranje kuglica neće biti problem. Oblikujte kuglice i složite na pripremljeni lim ostavljajući dovoljno razmaka između njih (otprilike 3-4 cm). 
  • Peći na 180°C otprilike 8 minuta, dok keksi ne dobiju zlatno smeđu boju. Pazite da ne potamne previše, lako mogu da se prepeku!
  • Ostaviti da se ohlade. Keksiće spremite u limenu kutiju. Uživajte!:)







30 comments:

  1. Wonderful cookies! That is a great combination.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  2. izvrsno. i ja volim kombinirati sa zobenim pahuljicama. nedavno sam radila božićne keksiće. a i kolači sa dodatkom jabuka su super. te pahuljice stvarno daju poseban gušt. uvijek ih imam u špajzi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Ingrid :) I ja uvijek imam zobene pahuljice kod kuće, volim ih jesti za doručak, s voćem i medom, a i u kolačima i keksima, jako ih volimo i ja i suprug.

      Delete
  3. I too love oatmeal cookies, these look wonderful! I like your new blog design too! :)

    ReplyDelete
  4. Super fini sastojci, volim takve keksiće, traju nekoliko dana i stalno mogu grickat :)

    ReplyDelete
  5. Bilo koje keksice sa zobenim pahuljicama volim...evo jos jedne vrste za probati!

    ReplyDelete
  6. Die sehen aber lecker aus.
    VG Sarah

    ReplyDelete
  7. I ja volim Chef in Disguise blog. :) Ovi keksici su bas super!!! Kod nas sve kombinacije sastojaka super prolaze...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Njeni recepti uvijek uspijevaju, dosta sam toga isprobala, i uvijek mi je ispalo odlično. Toplo preporučujem i ove keksiće, stvarno su jako ukusni!

      Delete
  8. U zadnje vrijeme na sve strane vidim racepte sa zobenim pahuljama a ja nešto ne znam ni da li sam ih vidjela u marketima. Moram da ih potražim pa da probam nešto sa njima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ima ih sigurno u prodavnicama zdrave hrane, i u DM-u, kod nas u Austriji ih ima u svakom marketu, obično se mogu naći u odjelu gdje se nalazi mšsli, cornflakesi, pahulje za doručak...

      Delete
  9. Divni keksići, baš mi se mnogo dopadaju.

    ReplyDelete
  10. Thank you so much Tanja for the sweet words, for making one of my recipes and for blogging about it.
    You are always too kind my friend

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for this lovely recipe, Sawsan, it is a keeper!:)

      Delete
  11. I remember Sawsan's cookies! Tanja, your photos of these cookies look so beautiful. Perfect bokeh and light on the cookies and I just feel like I can reach out to grab the cookies... I enjoy cookies with dates, so I really need to make my own next time!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much, Nami :) I do recommend you to try these cookies, I am sure you will like them!

      Delete
  12. U zadnje vreme sam se navukla na urme. A stari sam obozavalac domacih keksaca. Znaci, ovo sigurno pravim. Jel su bas puno slatki? Ima dosta secera, a i urme su vrlo slatke... ramisljam da malko smanjim....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jesu, dosta su slatki, i ja obično smanjim šećer na 170 g, datulje su dovoljno slatke... Ako isprobate, javite utiske :)

      Delete

Thank you for visiting & leaving a comment!
Hvala na posjeti i Vašem komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...