Inspirirana receptom koji sam otkrila na Kochbar.de odlučila sam isprobati varijantu krem juhe sa mrkvom, krompirom, karijem i đumbirom. Kremasta juha je jako fina, curry harmonira s mrkvom, i servirana sa svježim francuskim baguettom (ovaj put iz pekare, s integralnim brašnom) je prefin i zdrav obrok.
Für Rezept in Deutsch bitte scrollen:
Sastojci (za 4 osobe):
- mrkve (8-10 komada)
- 1 l vode
- 2 kockice za juhu (povrće)
- 1 crvena paprika
- 1 crni luk
- 1 kašičica đumbira
- 1 kašika karija
- 3 krompira (srednje veličine)
- 2 K maslinovog ulja
- svjež peršun ( po želji)
- 200g Creme Fraiche
- sjemenke bundeve (isjeckane i neisjeckane)
Priprema:
- Mrkvu, luk, papriku i krompir isjeckati na kockice.
- U loncu na maslinovom ulju kratko prodinstati luk, dok ne postane staklast (ne čekati dok posmeđi). Onda dodati vodu i kockice za supu.
- Onda u lonac dodati mrkvu, krompir i papriku i kuhati otprilike 15-20 minuta, dok krompir i mrkva ne omekšaju. Ubaciti i peršun da se kuha zajedno s ostatkom povrća.
- Kad se mrkva i krompir skuha, sve izmiksati u blenderu.
- U smjesu dodati Creme Fraiche, đumbir i kari, pa još jednom sve promiješati.
- Po želji začiniti (biber, so).
Prijatno!!!
Karotten-Creme- Suppe
Vor ein paar Tagen bin ich bei Kochbar.de auf dieses Rezept gestoßen. Klang sehr lecker, und die Kombination Karotte-Ingwer-Curry sehr spannend. Also, dies musste natürlich probiert und nachgekocht werden! Habe es ein klein wenig adaptiert :) Fazit: eine sehr leckere, cremige Suppe mit Pfiff, die ich nur weiter empfehlen kann!
Zutaten ( für 4 Personen):
8-10 Karotten (groß)
1 l Wasser
2 Gemüsebrühwürfel
1 rote Paprika
1 Zwiebel
1 TL Ingwer-Gewürz
1 EL Curry-Pulver
3 Kartoffeln (mittlere)
2 EL Olivenöl
1 Bund Petersilie (ich nahm 1/2 Bund)
1 Becher Creme Fraiche
Kürbiskerne (ganz und gehackt)
Zubereitung:
- Karotten, Kartoffeln, Paprika und Zwiebel in kleine Stücke schneiden.
- In einem Topf Olivenöl heiss und die Zwiebel glasig werden lassen (nicht braun werden lassen). Anschließend mit Wasser aufgiessen und die Gemüsewürfel dazu geben.
- Nun die Karotten, Kartoffeln und die Paprika zugeben und alles 15-20 Min. kochen lassen, bis die Karotten gar sind. Petersilie ebenfalls mitkochen.
- Wenn die Karotten und Kartoffeln gar sind, alles mit einem Pürierstab cremig mixen.
- Die Creme Fraiche unterrühren und den Ingwer und das Currypulver einrühren. Mit Salz und Pfeffer abschmecken.
- Zum Servieren auf die Suppe Kürbiskerne streuen und mit einem frischen Baguette geniessen! :)
Obožavam čorbu od šargarepe. Od kada pravim po mom ukusu skoro svo povrće sam isprobala u repertoaru supa i čorba. Fascinantno mi je kako se svaka namirnica, naročito povrće može gurnuti u supu, ali treba znati gde šta dodati. Oni koji nisu ljubitelji supica prave nisu ni jeli.
ReplyDeleteOdličan ručak, a semenke su mi novina. Ja sam prepečen badem koristila kao dodatak a ovo mi se dopada
Juhu ću definitivno raditi, ali za sada imam jedno pitanjce
ReplyDeleteDa se stavljate sok izribanog đumbira koliko bi stavili u ovu juhu?
Super recept, lepo izgleda a i lako se pravi, sada su mnogo trazene. Zdrava hrana,super. Pozdrav...
ReplyDelete@Jelena: Hvala Jelena :) I ja rado isprobavam razlicite ukuse, različite kombinacije, i definitivno mislim da oni koji nisu pravi ljubitelji supica "prave" nisu ni jeli jer mnogo toga propuštaju. Na njemačkom najbolje se to opisuje kao "Geschmacksexplosion" :)
ReplyDeletePrepečen badem je odličan, ali i obavezno probaj sjemenke bundeve. Jako dobro :)
@Rena: Bilo bi mi drago da dobijem feedback kako je prijala juha! :) Stavila bi 1 kašiku soka izribanog đumbira (toliko sam ja stavila) i meni je to prava mjera. Ja lično ne bi stavljala više. Ali ako volite malo intenzivniji okus, onda stavite malo više soka.
Super je juha, pogotovo ideja s paprikom unutra, iskreno, nisam je nikad stavila u juhu od mrkve, baš ću probati drugi put.
ReplyDeleteOdlična i jakoo zdrava juhica a takve volim!
ReplyDeletePusa.
Wir mögen Karotten so super gerne, da kommt mir Deine Suppe gerade recht.
ReplyDeletePS: ich hoffe es stört nicht, dass ich nur in deutsch antworten kann :-|
Die Suppe klingt sehr lecker! Die Kombi Karotte + Ingwer + Curry mag ich sehr :-) Das wird ausprobiert, sobald es mal wieder einen etwas kühleren Tag gibt!
ReplyDeletePrvo, prezentacija je prekrasna, proljetna, boje.... Juhu bilježim jer moji će otkinuti na curry - ja je baš i neću jesti jer, čudno, ali curry nije okus koji volim (nije da ga ne volim, ali...). odlično!
ReplyDeleteLijepo prezentirano!
ReplyDelete@baba: obavezno probaj, paprika odlicno ide uz mrkvicu. Nisam je ni ja prije jela u ovakvoj kombinaciji, i odusevljena sam!
ReplyDelete@Zondra Art: Hvala :) Puno pozdrava!
@Laka kuharica: Drago mi je da ti se dopada! Molim te obavezno javi kako (i da li) je se tvojima svidjela juha! :)
@Jasna: Hvala :)
@Gourmet-Büdchen:
ReplyDeleteNein, es stört mich natürlich überhaupt nicht, dass Du "nur" in Deutsch antworten kannst *LAUT LACH*. Im Gegenteil: Ich freue mich unendlich, dass mein Blog international Anklang findet!:)
Liebste Grüße,
Tanja
@Kirsten:
Danke Dir, die Suppe ist wirklich sehr lecker. Kann ich wärmstens empfehlen!:)
Liebe Grüße
Tanja
@Miodrag: Drago mi je da ti se dopada! :) Pozdrav!
ReplyDeleteodličan recept, odlična juha, odlične fotke!
ReplyDeleteNe volim baš kremaste juhe, ali ova mi izgleda fantastično!
ReplyDeleteHvala vam Oh la la, Marina :)
ReplyDeleteBeautiful soup..svidja mi se ovaj recipet!
ReplyDeleteJako mi se sviđa recept! Juhicu od mrkve obožavam, već sam na Season & Spice uočila njihovu varijantu s kokosovim mlijekom i sada pospremam ovaj tvoj receptić!
ReplyDeleteohhh.. how i love your pictures.. BEAUTIFUL!!! Great recipe, thanks for sharing. :)
ReplyDelete