2011-05-29

Zitronen-Honig-Eis... Sladoled s medom i limunom

Vani je svakim danom sve ljepše, toplije, približava se ljeto... Sretna sam zbog toga, nikako nisam ljubitelj zime i tmurnih, kišnih dana...S lijepim, toplijim danima se kod mene obavezno javlja i pojačana želja za sladoledom. Luda sam za sladoledom, mada nastojim da ne pretjeram, nekad više, nekad manje uspješno. Ali, radim na tome :)... Nedavno sam naišla na Monikin recept za smrznuti jogurt s medom i limunom na blogu Sweet Sensation koji mi se jako dopao (i ne samo zbog mog obožavanog limuna :)),  i odmah sam znala da ću ga morati isprobati. Malo sam recept adaptirala, dodala sam manje jogurta, i dodala Creme Fraiche, tako da sam dobila malo kremastiju kremu, i time dobila jako fin sladoled, koji u kombinaciji s medom od sada spada u moje omiljene recepte za sladoled!

Originalni recept možete naći ovdje, a moja adaptirana verzija izgleda ovako:


Für Rezept in Deutsch bitte scrollen:



Sastojci (za 4 osobe):

500 g čvrstog jogurta (2,8% masnoće)
200 g Creme Fraiche (30% masnoće)
100 ml soka od limuna
korica od jednog limuna
120 ml meda + malo meda za preliv


Priprema:

Jogurt, Creme Fraiche stavite u veću posudu, onda dodajte koricu limuna, limunov sok i dobro promiješajte smjesu dok ne dobijete kremastu smjesu bez grudvica. Med dodajte na kraju i opet promiješajte. Smjesu stavite u plastičnu posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač. Svakih otprilike sat vremena izvadite sladoled iz zamrzivača pa ga dobro promiješajte dobro kako ne bi došlo do nastajanja kristalića leda. Ponovite to 2-3 puta. Izvadite sladoled 15-20 min. prije posluživanja iz zamrzivača. Ukrasite sladoled ili listićima mente, voćem, cvjetićem i ako vam sladoled nije dovoljno sladak (meni nije), prelijte sladoled s malo meda. Divota!







Hvala Moniki na divnom receptu!




 Originalrezept von mir adaptiert.

Ich liebe Eis über alles. Immer und überall, vor allem jetzt bei diesem wunderschönen Wetter. Aber, ich versuche mich einzubremsen, oder zumindest zu versuchen, auf etwas weniger kalorienreiche Varianten umzusteigen. Ich bin vor kurzem auf ein sehr interessantes Rezept im Blog SWEET SENSATION gestossen. Wundervolle Bilder, leckeres Rezept! Und Zitrone mag ich ja sowieso sehr :) Also, habe ich es ausprobiert. Das Resultat war ein herrlich leckeres Zitronen-Honig- Eis, welches von jetzt an öfters bei uns auf den Tisch kommen wird!






Zutaten für 4 Portionen:

500 g Naturjoghurt (2,8%)
200 g Creme Fraiche (30%)
100 ml frisch gepresster Zitronensaft
Zitronenzeste von 1 Zitrone
120 ml Honig + etwas Honig zum Drüberträufeln



Zubereitung:

Joghurt und Creme Fraiche in eine Schüssel geben. Zitronensaft und Zitronenzeste hinzugeben und mixen, bis eine cremige klümpchenlose Masse entsteht.
 Zuletzt 120 ml Honig in die Masse geben und unterrühren.
Die Eis-Masse in einen Plastikbehälter mit Deckel geben und ins Gefrierfach stellen. Nach ca. 1 Stunde aus dem Gefrierfach nehmen und mit einer Gabel gut durchrühren, um die Eis-Kristallisierung zu vermeiden. Diesen Vorgang noch 2-3 mal wiederholen (jede Stunde).
Vor dem Servieren das Eis ca. 50-20 Min. vorher aus dem Gefrierfach nehmen. Mit Minze oder Früchten dekorieren, und am besten noch etwas Honig über das Eis träufeln.


 Schmeckt einfach traumhaft!









28 comments:

  1. Joj kako ovo fino izgleda... Fantastično!

    ReplyDelete
  2. Izgleda božanstveno, samo kad bi znala šta je prava paralela krem freša, jer ako je nešto drugo onda to nije to. Isto mi je Branka objašnjavala šta je čvrst jogurt, mislila sam da je kiselo mleko, ali nije. Elem, dopada mi se i rado bi ga probala, naročito sa medom.
    Ne znam kakve sladolede imate u Austriji, sigurno bolje nego mi, ali ni najbolji domaći ne može da se približi kupovnom. Na žalost.

    ReplyDelete
  3. What a lovely combination of flavors! I love lemons as well! And I like the fact that you used both yoghurt and cream to make it creamy! I'm going to try this when summer comes back here... it is a very gloomy and rainy day today! :-(

    ReplyDelete
  4. Perfektno za ovo doba godine..a tvoja prezentacija i fotke su za drugu pricu..predivno!!! Zaista mi se mnogo svidja!!!

    ReplyDelete
  5. Jako lijepo izgleda,da mi je sada barem jedna kuglica ne bih se bunila:) Sve pohvale!

    Pusa i ugodan tjedan ti želim.

    ReplyDelete
  6. Jako mi se sviđa ovaj sladoled, nisam neki ljubitelj, ali ovaj od limuna, uvijek.

    ReplyDelete
  7. Kuglica izgleda savršeno, a okus - sigurno je odličan

    ReplyDelete
  8. Looks irresistible! Nice recipe & tempting pics :)

    ReplyDelete
  9. Sjano izgleda :))ja sam sad u fazi pravljenja sladoleda:))moraću da probam:))

    ReplyDelete
  10. Ovo djeluje superfino. Osvježavajuće, prigodno za ove dane, krasno!

    ReplyDelete
  11. Obožavam sladoled od limuna. Svejedno, ovo mogu raditi tek kada i ako nabavim aparat za sladoled jer miješanje svako malo jednostavno nije opcija. Druga opcija je da svratim k tebi na 2-3 porcije (obećavam da drugo ništa neću jesti!). Mogu li, mogu li???

    ReplyDelete
  12. Baš mi se sviđa ovaj plavi cvijet, volim plavu boju:)

    ReplyDelete
  13. Olá, adorei suas receitas, são muito bem preparadas e devem ser muito saborosas também. Um abraço, Marta. Venha me visitar também, será muito benvinda.

    ReplyDelete
  14. Description Beautiful, beautiful photos, appetizing recipe. A pleasant week.

    ReplyDelete
  15. Also ich bin ja kein allzu großer Eis-Fan, aber Zitrone geht immer! Und in Kombination mit Honig hab ich das noch nie gegessen, hört sich aber soooo gut an :-) Deine Fotos sind toll, vor allem das eine, auf dem der Honig übers Eis gegossenw wird :-)

    ReplyDelete
  16. U mojoj zemlji, sezona za sladoled traje preko cijele godine. Hvala Tanja na jos jednom divnom receptu!

    ReplyDelete
  17. jao, divno, njam, to moram da probam...
    @jelena: jogurt bi se najvise mogao stvarno "prevesti" sa kisem mlekom, to je to ovde (nema ovde tog divnog tecnog jogurta, uaaa), a creme fraiche mozda jos najvise sa pavlakom. masnije je od pavlake u stvari, ali neznam, dali tako nesto ima kod vas...

    ReplyDelete
  18. Predobro izgleda. Bas imam nekog finog, socnog, domaceg limuna i sad bas razmislajam kako bi bilo dobro napraviti nesto ovako.

    ReplyDelete
  19. Das es traumhaft schmeckt ... kann ich mir gut vorstellen .
    Das könnte ich grad verschlecken ;o)

    Lg Kerstin

    ReplyDelete
  20. Zahvaljujem se SVIMA na tako divnim komentarima!:)

    JELENA- Elena je u pravu, jogurt je zapravo naš tečni jogurt, a čvrsti jogurt se jede kašikom, mnogo je gust i najbolje prija recimo kad se u njega isjecka voće ili doda müsli i sl. Creme Fraiche ima 30% masnoće, i ne znam koji bi naš proizvod bio njemu najbliži. Nije ni pavlaka, ako što je Elena spomenula, masnija je i nije kiselkasta...Meni nekako najviše ima ukus nešto između maskarpone i pavlake... Umjesto Creme Fraiche bi mogla staviti i slatko vrhnje, sigurno je odlično. A što se sladoleda u Austriji tiče, da su bolji, ne znam, zavisi gdje ih kupiš i konzumiraš, nije ni svaka sladoledžinica jednako kvalitetna. Meni su najdraže italijanske Gelaterije,sa meni ubjedljivo najboljim sladoledima!

    SANJA- hvala puno! Ako budeš isprobala recept, bilo bi mi drago čuti kako ti se dopao sladoled. :)

    KERSTIN- Es freut mich, das es Dir gefällt!
    Liebe Grüße!

    ReplyDelete
  21. LAKA KUHARICA- priznajem, i meni je ovo miješanje malo "naporno"... Namjeravam kupiti aparat za sladoled, da ne moram svakih sat vremena mućkati po sladoledu :D A što se druge opcije tiče: dobrodošla si mi na 22-3 porcije kadgod budeš bila u blizini. (S)mućkaću sladoled sa velikim zadovoljstvom ;)

    AMBREEN, MANUELA & GRATZIELA- Thank you for your wonderful comments! I am happy that you like my dessert :)

    KERSTIN- Ich habe auch zum allerersten Mal Eis mit (viel) Honig gegessen, und es ist einfach himmlisch!!! :) Es freut mich, dass Dir die Fotos gefallen. Danke :))) Liebe Grüße, Tanja

    ReplyDelete
  22. Zvuci jako fino, moracu probati kad i kod nas malo jace ugreje.
    Iskreno, nisam neki preterani ljubitelj sladoleda ali ako ga jedem mogu da prodju samo te kiselkastije verzije, a pritom sam prosle godine kupila aparat koji otprilike samo skuplja prasinu pa mi je ovaj recept dosao kao kec na desetku ;)
    Divne fotke!

    ReplyDelete
  23. Hi Tanya! Sorry about my late comment..but I have been sick. Your ice cream looks soooooooooo delicious! Ahem...lemon & honey = good for sick? I'd love to eat this ice cream right now. Your pictures are always gorgeous. :-)

    ReplyDelete
  24. Tanja, predivno!! Vidim da imamo dosta sličnih stvari - ljeto, toplije dane, obožavani limun, sladolede... Ovaj sladoled mi zvuči jako fino, dopada mi se tvoja kremastija kombinacija, a slike su naprosto neodoljive!! Ližem ekran jer ga mogu namirisati do tu :)

    ReplyDelete
  25. Ovaj sladoled zvuči fantastično. Fotke su prelepe:)))

    ReplyDelete
  26. MIHAELA- ako budeš isprobala ovaj recept, bilo bi mi jako drago da čujem da li se svidio! :)

    NAMI- I am so sorry to hear that you were sick! :( I hope that you are well now! LOL, Lemon & Honey might help to recover fast, we should test it :D

    MAJA- da, da, dosta toga sličnog, samo što ja nemam mora u blizini , šmrc :((( Jako mi je drago da ti se sviđa moj sladoledić :)

    NALE- Hvala puno! :)

    ReplyDelete
  27. odličan mi je Monikin recept za jogurt a odlična mi je i tvoja verzija za sladoled. Ovo mora biti nešto jako , jako fino....., zabilježila sam i sutra ga pravim :)
    Prekrasno izgleda, baš primamnjivo !

    ReplyDelete
  28. Das Eis ist erst mal direkt auf meine Nachmach-Liste gewandert :o) Es sieht einfach köstlich aus!
    Das werde ich diesen Sommer garantiert noch ausprobieren! Tolles Rezept :o)

    Liebe Grüße
    Mara

    ReplyDelete

Thank you for visiting & leaving a comment!
Hvala na posjeti i Vašem komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...