2011-05-05

Kokos kocke...Kokos-Würfel

Neki dan sam "snimila" nekoliko recepata za kolače s kokosom, jer dvije ogromne kese kokosa već duže vrijeme čekaju na red da bude upotrijebljene. U sljedećih nekoliko dana ću vjerovatno isprobati i ostale recepte. koji mi se svi čine jednako fini, ali prvo sam iskoristila priliku da isprobam Majin recept za kokos kocke. I šta da kažem, Maja u svom blogu dijeli s nama prekrasne recepte, i što se meni jako dopada, ima mnogo recepata za kolače i sitne kolače koje ovdje u dalekoj Austriji nemam prilike često pojesti! I šta da kažem osim da su kocke jako fine, jako sočne (idući dan su fantazija) a jednostavni za napraviti! Od mog dragog ovaj kolač dobija ocjenu 5+ (što mnogo znači jer on inače nije veliki ljubitelj kokosa :D) . Hvala dragoj Maji za ovaj odličan recept! Praviću ga sigurno opet!!!


Für Rezept in Deutsch bitte scrollen:











Sastojci (pleh 20x 30):

Tijesto:

3 jaja
1 čaša šećera (1 čaša po originalnom receptu; kod mene je čaša 250 ml)
1/2 čaše mlijeka (125 ml)
1/2 čaše ulja (125 ml)
3/4 čaše brašna (85 g)
1 prašak za pecivo
2 kašike kakao praha

Fil:

0,5 l mlijeka
1 čaša šećera (stavila sam smeđi šećer)
6 kašika griza
100 g kokosa
1 vanilin šećer


Priprema:
  • Jaja umutiti s šećerom, dodati ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo, sve umutiti i onda smjesu podijeliti na dva dijela.
  • U jednu smjesu dodati kakao prah.
  •  Za fil staviti mlijeko sa šećerom, pustiti da provri, onda dodati griz, kokos i vanilin šećerom, i kratko uz miješanje kuhati dok se zgusne. Fil ostaviti da se malo prohladi.
  • U pleh obložen pek papirom staviti prvo tamni dio tijesta, i u peć zagrijanoj na 200 C staviti da se peče otprilike 5 min. (dok tijesto ne uhvati koru odozgo).
  • Preko kore preliti pripremljen fil.
  • Preko fila onda preliti drugu, svijetlu polovinu tijesta.
  • Staviti da se kolač peče još otprilike 30 min. Test ćaćkalicom!.
  • Ohlađen kolač isjeći na kocke i posuti kokosom.
  • Ako možete pričekati: Idući dan je kolač još bolji!

Kokos- Würfel
Originalrezept: aus Majas Küche. Rezept adaptiert.



Seit geräumiger Zeit "warten" zwei große Kokosflocken-Packungen  endlich verbraucht zu werden. Einer der Gründe wieso ich die letzten paar Tage auf der Suche nach interessanten Rezepten mit Kokos(flocken) war, und letztendlich auch fündig wurde! Insgesamt sind es 4 Stück, die ich unbedingt ausprobieren möchte, aber den Anfang macht ein Kuchenrezept, welches ich bei der lieben Maja in ihrem Kochblog erspäht habe :) Einfach zu backen, mit Kokosflocken, und dem Foto nach zu urteilen, ein sehr geeigneter Kuchen zum Kaffee... Also, habe ich dann gleich mal losgebacken. Und herausgekommen ist ein wunderbar fluffiger, leckerer Kuchen, der auch wirklich zu einer Tasse Kaffee passt. Am nächsten Tag schmeckt er sogar noch viel besser, viel saftiger, mmmh!





Zutaten (Backblech 20x 30 cm):

Für den Teig:

Abgemessen in cups: 1 cup/ 250 ml

3 Eier
1  cup Zucker
1/2 cup  Öl (im OR: auch Margarine mögl., ich mag diese aber nicht in Kuchen)
1/2 cup Milch
3/4 cup Mehl
1 Pkg. Backpulver
2 EL Kakao

Für die Füllung:

0,5 l Milch
1 cup Zucker (ich nahm braunen Zucker)
 6 EL Weichweizen-Griess
100 g Kokosflocken
1 Pkg Vanillezucker


Zubereitung:

  • Eier mit dem Zucker rühren, dann das Mehl, Öl und das Backpulver hinzufügen und vermischen. Wenn fertig, den Teig in zwei Hälften aufteilen. In eine Hälfte den Kakao hinzugeben und vermischen.
  • Für die Füllung: Milch mit dem (braunen) Zucker kurz aufkochen, dann Weicheizengriess, Kokosflocken, Vanillezucker hinzugeben bei ständigem Rühren kurz eindicken lassen. Zur Seite stellen und etwas abkühlen lassen.
  • Backofen auf 200 C vorheizen.
  • Den dunklen Teig in die Backform geben und ca. 5 Min. backen,  bis sich eine dünne Haut auf dem Teig bildet. Herausnehmen und die Füllung darüber giessen.
  •  Dann über die Füllung den restlichen (hellen) Teig gießen.
  • Im Backofen ca. 30 Min. backen. Stäbchentest!
  • Den Kuchen gut auskühlen lassen, dann in kleine Würfel schneiden und mit Kokosflocken dekorieren.






19 comments:

  1. Draga Tanja ovo vrijedi probati! Obožavam kokos i recepte za kolače koji su jednostavni, sočni i drugi dan još bolji:)
    Pusa.

    ReplyDelete
  2. Das hört sich sehr lecker an. Ich liebe Kokos.

    ReplyDelete
  3. Ko ko kokos(jedna decija pesmica).A ko ko kolac od kokosa moze uvek.Divno izgleda:)

    ReplyDelete
  4. obožavam kokos, ovo je super recept da malo promijenim čupavce :)

    ReplyDelete
  5. Predivno! svidja mi se kontrast boja i slike su fantasticne!!!

    ReplyDelete
  6. Hvala vam Zondra Art i Tamara :)

    Creative Pink- Vielen Dank! Liebe Grüße :)

    Dzoli- tu pjesmicu ne znam :))) A ko ko kolac od kokosa definitivno moze uvijek ;). Veliki pozdrav u Novi Zeland :)

    NiJa- Obozavam cupavce! Kolaci mog djetinjstva, mmmmh :)

    Sandra- Puno hvala! Puno mi znaci kompliment od osobe koja uvijek pravi fenomenalne slike, u kojima btw uvijek uzivam (a naravno i u receptima ;)! :)

    ReplyDelete
  7. Kokos moze uvijek i u svakoj prilici

    ReplyDelete
  8. Wunderschön, Tanja : )
    Liеbe Grüsse!

    ReplyDelete
  9. Mouth watering worthy cake. Wish I can read the recipes. Have a nice weekend my friend.

    ReplyDelete
  10. Odličan kolač, Tanja!!

    ReplyDelete
  11. Draga,imaš nagradu na mom nail blogu :D

    ReplyDelete
  12. Divan je kolac i da,slazem se "ako mozete pricekati iduci dan..."...:))

    ReplyDelete
  13. Majin recept je odličan a ti si ove kocke napravila jednostavno savršeno. I ja ti dajem 5+ !

    ReplyDelete
  14. I love coconut, so I would love to make this one. Wish I could have one with a cup of coffee :)

    ReplyDelete
  15. Draga Tanja,danas sam videla i bas si me obradovala.Punooooo ti hvala na poverenju i drago mi je sto vam se dopao kolac:))))Najvise me raduje ovo nase lepo druzenje i isprobavanje recepata:)))Pozdrav<3

    ReplyDelete
  16. Hvala svima na komentarima :)

    @Jasna: Da, kokos može uvijek i pri svakoj prilici :)

    @Eoc: Vielen Dank :) Liebe Grüße!

    @Quay Po Cooks: Thank you for leaving such a lovely comment!!! In case you need a recipe in English, please do not hesitate to ask, I will translate it into English if there is need! My best wishes!

    @Nina: HVALA na nagradici!!!! Jako si men obradovala! Pozdrav! :)

    @Maja, Sandrina: Vielen Dank...Hvala :)))

    @Maki: Hihi, to je, barem kod nas, uvijek problem, da kolač pričeka idući dan ;)

    @Branka by B: Slažem se, recept je odličan! Puno hvala na dobroj ocjeni, jako me raduje da se moja izvedba ovog kolača sviđa i drugima! :)

    @Ambreen: This cake really goes PERFECT with a cup of coffee. I just LOVE it with coffee, and not not only me! :)))) Thanks for stopping by! Cheers, and have a good day! :)

    @Maja: Ovaj recept je našao stalno mjesto u mojoj bilježnici i još jednom hvala na divnom receptu! I ja uživam u ovim našim virtualnim druženjima i razmjenjivanjem iskustava i recepata svakim danom sve više!♥
    Lijep pozdrav iz Beča! :)

    ReplyDelete

Thank you for visiting & leaving a comment!
Hvala na posjeti i Vašem komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...